Piadina romagnola

Piadina romagnola

Piadina romagnola

Piadina romagnola je tradiční italská placka pocházející z regionu Emilia-Romagna. Je symbolem typického pouličního jídla (fast food), a je možné ji naplnit všemožnými ingrediencemi jak na slaný způsob, tak na sladko.
Původ piadiny je prastarý. Bývalo to jídlo pro chudé. Dnes je tento chléb, podobný nám známější tortille, nositelem značky IGP (Indicazione Geografica Protetta), tedy Chráněné zeměpisné označení. Na 2 velké (případně 3 menší) placky budete potřebovat:

Ingredience:

  • 200g hladké mouky
  • 100ml vlažné vody
  • 40g sádla (30ml extra panenského olivového oleje)
  • půl lžičky jedlé sody
  • sůl
Piadina romagnola
Piadina romagnola

Postup:

Do mísy dejte hladkou mouku, vlažnou vodu, sodu a buď sádlo, nebo extra panenský olivový olej. Záleží na vaší preferenci. Přidejte špetku soli a uhněťte těsto. Těsto na piadinu musí být měkké, ale ne lepivé. V případě potřeby dosypte mouku, nebo naopak přidejte trošku vody. Těsto rozdělte na požadovaný počet kousků (v našem případě 2 bochánky), ze kterých vytvořte hladké kuličky. Ty nechte odpočívat pod potravinářskou fólií přibližně půl hodiny.

Poté kuličky rozválejte na hladkou placku o tloušťce přibližně 2 mm. Na nepřilnavé pánvi ji opečte z obou stran. Naplnit ji poté můžete podle vaší fantazie. Dobrou chuť :-).

Náš tip:

Pro tento recept můžete použít výborný extra panenský olivový olej z našeho e-shopu, hladkou mouku typu 00, a také prémiovou sicilskou sůl.


 

Tento recept, a další chutné recepty najdete na našich webových stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.

Sdílej na