Cucinare (Vaření) – slovní zásoba
Cucinare (Vaření) – slovní zásoba
Pokud rádi vaříte podle italských receptů, určitě oceníte malou nápovědu v podobě slovní zásoby „Cucinare (Vaření) – slovní zásoba“ níže. Zde se zaměřujeme na různé aromatické bylinky, kulinářské úkony, chutě, dochucovadla a základní kuchyňské náčiní.
I sapori (Chutě)
- acido (kyselý, nakyslý)
- amaro (hořký)
- aspro (kyselý, trpký)
- dolce (sladký)
- frizzante (šumivý, perlivý)
- insipido (nevýrazný, bez chuti)
- piccante (pikantní, pálivý, ostrý)
- salato (slaný)
- saporito (chutný, dobrý)
I condimenti (Dochucovadla)
- l’aceto (ocet)
- il ketchup (kečup)
- la maionese (majonéza)
- l’olio d’oliva (olivový olej)
- il pepe (pepř)
- il sale (sůl)
- la salsa di soia (sójová omáčka)
- la senape (hořčice)
- le spezie (koření)
- il succo di limone (citrónová šťáva)
I verbi della cucina (Vaření – slovesa)
- affettare (krájet, řezat plátky)
- aggiungere (přidat)
- aggiungere un pizzico (přidat špetku)
- arrostire alla griglia (opéct na grilu)
- assaggiare (ochutnat, degustovat)
- bollire (vřít, vařit se)
- cuocere (vařit, uvařit)
- cuocere in forno (péct, upéct)
- fondere (rozpustit, tavit, roztavit, rozpouštět)
- frullare (šlehat, rozšlehat, mixovat, rozmixovat)
- grattugiare (strouhat, nastrouhat)
- immergere (ponořit)
- impanare (obalit ve strouhance)
- mescolare (míchat, smíchat, vmíchat)
- rimestare ( znovu promíchat)
- servire (obsloužit)
- spalmare (mazat, namazat, natřít, potřít, rozetřít)
- spolverare (posypat, poprášit)
- tagliare (rozříznout, říznout, rozkrojit, krájet, rozkrájet)
- tagliare a fette (nakrájet na plátky)
- tritare (mlít, rozemlít, sekat, rozsekat, drtit rozdrtit)
- versare (lít, nalít, vylít sypat, nasypat, vysypat)
- spezzare (rozlomit, lámat, rozlámat, přetrhnout)
L’erbe aromatiche (Aromatické bylinky)
- l’alloro (bobkový list)
- il basilico (bazalka)
- il cappero – i capperi (kapara – kapary)
- la cipollina (pažitka)
- il coriandolo (koriandr)
- la curcuma (kurkuma)
- il cumino (kmín)
- il dragoncello (estragon)
- la maggiorana (majoránka)
- la menta (máta)
- la noce moscata (muškátový oříšek)
- l’origano (oregáno)
- la paprica (paprika)
- il prezzemolo (petržel)
- il rosmarino (rozmarýn)
- la salvia (šalvěj)
- il timo (tymián)
- il zafferano (šafrán)
L’utensili da cucina (Kuchyňské náčiní)
- l’apriscatole (otvírák na konzervy)
- il bicchiere (sklenice)
- la caffettiera (kávovar)
- il cavatappi (otvírák – na víno, lahve)
- il coltello (nůž)
- il cucchiaio (lžíce)
- la forchetta (vidlička)
- il frullatore (mixér)
- la grattugia (struhadlo)
- il mestolo (naběračka)
- la padella (pánev)
- la pentola (hrnec)
- il piatto (talíř)
- la scodella (mísa)
- lo scolapasta (cedník)
- il tagliere (prkénko)
- la tazza (hrnek)
- il tostapane (toustovač)
- il forno a microonde (mikrovlnná trouba)
- il guanto da forno (chňapka)
- la cucina (sporák)
- le stoviglie (nádobí)
- il forno (trouba)
- il freezer (mraznička)
- il bollitore (rychlovarná konvice)
Kromě tohoto článku „Cucinare (Vaření)“ se můžete naučit další užitečná slovíčka a fráze, které najdete zde.
Pokud váháte s výslovností a přízvukem jednotlivých slov, oprašte své znalosti zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.