Ciabatta – typický italský chléb

Ciabatta – typický italský chléb
Ciabatta – typický italský chléb se připravuje z pšeničné mouky, olivového oleje, droždí, vody, soli a cukru. Samozřejmě existuje mnoho dalších vylepšení tohoto chleba. Někteří přidávají například olivy nebo rajčata. Ciabatta (v překladu „bačkora“ – pojmenovaná podle svého tvaru) pochází z regionu Benátsko a skvěle doplňuje mnoho italských pokrmů.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 370 ml vlažné vody
- 6 g sušeného droždí
- 12 g soli
- 6 g cukru
- extra panenský olivový olej (na potření)

Postup:
Do misky připravte vlažnou vodu, přidejte sušené droždí a cukr. Směs promíchejte a přidejte cca 250g hladké mouky. Těsto dobře promíchejte a přidejte sůl. Opět ingredience spojte a přisypte zbylou mouku. Těsto nechte přibližně hodinku a půl vykynout na teplém místě. Poté vyklopte těsto na pomoučený vál. Rozdělte ho na dvě poloviny a bez jakéhokoli dalšího hnětení vytvarujte do typického tvaru ciabatty. Lehce potřete olivovým olejem. Těsto přemístěte na plech s pečícím papírem. Plech vložte do předehřáté trouby na 220°C a pečte cca 30 minut.
Tip: Aby měla ciabatta hezky křupavou kůrku, je vhodné dát na dno trouby vhodnou nádobku s přibližně 150 ml vody. Tu vyndejte cca po dvaceti minutách pečení.
Více o různých typech italského chleba a dalšího pečiva si můžete přečíst ve článku „Italské pečivo – rozmanité napříč celou Itálií„. Typický italský chléb ciabatta a další zajímavé články týkající se italské gastronomie najdete zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.