Italské pečivo – rozmanité napříč celou Itálií
Italské pečivo – rozmanité napříč celou Itálií
Italské pečivo je rozmanité napříč celou Itálií. Liší se procesy, ingrediencemi, tvary i tradicemi. Co region, to originální místní chléb nebo jiný druh pečiva. Recepty se dědí z generace na generaci a těch druhů je tolik, že se nedají ani všechny zmínit v jednom článku :-). Podívejme se tedy alespoň na většinu těch nejznámějších.
Výrazů pro různé druhy pečiva má italština mnoho. Určitě jste se již setkali s názvy jako jsou například:
Při nakupování pečiva se setkáte, mimo jiné, i s dalšími výrazy, jako například: pane (chléb), pagnotta (bochník), cornetto (croissant), brioche (rohlík/houska), panettone (vánoční bochánek) nebo pandoro (vánoční bábovka).
Liguria
Chléb Pan d’ordiu pochází z oblasti Carpasio a vyrábí se z mletého ječmene, mateřského droždí a pramenité vody, ochucený rajčaty, ančovičkami, olejem a bazalkou. Naopak v Janově dělají bílý a měkký sendvič zvaný libretto. Do chleba Chiavari zase Italové přidávají černou olivovou dřeň. Nejvíce známá je ovšem focaccia genovese, kterou si můžete upéct doma podle jednoduchého receptu, který najdete zde.
Piemonte
Z Turína pocházejí křupavé tyčinky Grissini, které najdete na stolech snad každé italské restaurace. Těsto, ze kterého se tyčinky vyrábějí je podobné těstu z domácího chleba.
Valle d’Aosta
Pan ner je tmavý žitný chléb, který zanechává na patře silnou a mírně kyselou chuť. Je dochucován fenyklem nebo kmínem. Existuje i jeho sladká varianta nazývaná Micòoula, do které se přidávají sušené fíky, rozinky, kaštany a vlašské ořechy.
Lombardia
Symbolem Milána a celé Lombardie je chléb Michetta, který mívá tvar hvězdy a je ideální pro náplně všeho druhu a chutí. Dalším oblíbených chlebem této oblasti je chléb Como. Jeho výroba je ovšem dlouhá a poměrně pracná.
Trentino-Alto Adige
V této oblasti se vyrábí mnoho druhů chleba, většinou z žitné mouky. Do mnoha z nich se přidávají aromatické ingredience jako např. koriandr, fenykl nebo kmín. Populární chléb v tomto regionu pochází ze severní části jezera Lago di Garda a nazývá se Pan de molche. Oblíbený je také malý sendvič zvaný Chifel.
Friuli-Venezia Giulia
Tyčinky rustikálního vzhledu zvané Grispolenta pochází z oblasti Udine. Naopak chléb zvaný Biga najdete především v Terstu. Nejoblíbenějším chlebem v regionu je však chléb Pan di sorc, který můžete dostat ve slané, sladké nebo kořeněné variantě. Těsto na tento chléb se připravuje ze tří různých mouk.
Veneto
Benátsko má mnoho chlebových specialit. Jednou z nich je i u nás známá Ciabatta, která má zploštělý tvar a zlatavou a křupavou kůrku. Jednoduchý recept na přípravu ciabatty najdete zde. Další oblíbený chléb je křupavý a nekvašený, zvaný Puccia. Bochník křížového tvaru najdete pod názvem Ciopa a charakteristický tvar spirály má chléb Bovolo.
Emilia-Romagna
Region Emilia – Romagna má mnohaletou tradici ve výrobě pečiva, zejména chleba. V severní oblasti je oblíbený dýňový chléb (Pane di zucca), kdežto v oblasti Ferrara je to chléb Coppia.
Toscana
Jedním z nejznámějších chlebů je toskánský chléb – Pane Toscano. Neobsahuje sůl, a proto je u některých lidí tak oblíbený a u jiných zase „nenáviděný“. Z kaštanové mouky se vyrábí chléb Marocca di Casola. Pan di Ramerino obsahuje rozmarýnové listy a rozinky. Oblíbené jsou i chleby Pagnotta Maremmana a Pane di Vinca.
Umbria
Vlašské ořechy jsou přidávány do chleba zvaného Pan nociato, který je oblíbený v Umbrii. O vlašské ořechy, strouhaný sýr pecorino a rozinky je obohacený další oblíbený chléb zvaný Pan Caciato.
Marche
Nejoblíbenějším chlebem tohoto regionu je chléb Crescia. Z kyselého těsta se pak vyrábí chléb Chiaserna. Světlou a zlatavou barvu má chléb Crostoli del Montefeltro, který se báječně hodí k masům, sýrům a grilované zelenině všeho druhu.
Abruzzo
Abruzzo má hned několik populárních chlebů, jako je Pane Casareccio Aquilano, slaný bochník s tmavou křupavou kůrkou a s malými otvory. Pak kukuřičný chléb zvaný Parrozzo, který je typický pro Teramo. Oblíbený je též chléb Cappelli nebo Pane nobile di Guardiagrele.
Lazio
V regionu Lazio je mnoho certifikovaných a uznávaných výroben chleba. Za zmínku stojí chléb Pane Casareccio di Genzano IGP, který je v oblasti nejznámější díky tomu, že je pokrytý konopnými listy. Obdobou je pak chléb Pane di Lariano. Chléb podobný focaccie je Falia di Priverno. Starodávnou technikou se vyrábí chléb Velletri.
Molise
Pro tuto oblast je typický kukuřičný chléb s příměsí mouky a vařených brambor zvaný Parrozzo a pak rustikální kobliha Soffio, která se konzumuje ještě horká.
Campania
V Kampánii se vyrábí mnoho druhů chleba z místní mouky. Známý je například rolnický chléb s křupavou kůrkou zvaný Pane cafone.
Basilicata
Zde jednoznačně vyniká chléb pojmenovaný podle provincie a italského města – Pane di Matera IGP.
Puglia
Chléb Pane di Altamura DOP je nezaměnitelný díky tvaru klobouku se širokým okrajem. Je oblíbený kvůli dlouhé době trvanlivosti. Kořeněný chléb Zollino se vyrábí ze žluté dýně, cukety, cibule a oliv.
Calabria
Kalábrijská pitta je oblíbeným placatým chlebem této oblasti. Chléb Cutro je dalším oblíbeným chlebem, který se vyrábí z místních zrn a má krásně křupavou kůrku.
Sicilia
Symbolem sicilského pouličního jídla je chléb Pani câ meusa. Dalším populárním chlebem této oblasti je černý chléb Pane nero di Castelvetrano.
Sardegna
Pomalé a pečlivé zpracování vyžaduje chléb typický pro oblast Sardinie, který se nazývá Carasau.
Jak vidíte, italské pečivo je rozmanité napříč celou Itálií. Jaké je Vaše oblíbené italské pečivo? Komentář můžete zanechat na našem facebooku, kde nás nezapomeňte sledovat.
Další zajímavé články týkající se italské gastronomie najdete zde.