Torcetti – lahodné sušenky
Torcetti – lahodné sušenky
Torcetti jsou křehké lahodné sušenky ve tvaru kapky, které mají původ v severní Itálii, zejména v regionech Valle d’Aosta a Piemonte. Jejich tvar připomíná poklad z přírody – kapku rosy na listu. Ale jejich skutečný poklad spočívá v jednoduchosti a chuti. Kombinací kynutého těsta a másla vznikne tato lehká a vzdušná delikatesa, kterou známe jako torcetti. Těsto je zpracované do malých bochánků, které se předtím, než přijmou svou charakteristickou podobu kapky, srolují. Odtud získaly tyto lahodné sušenky název. Před pečením se obalují v třtinovém cukru a trouba už pak vykouzlí tyto magické sušenky. Cukr se zkaramelizuje a vytvoří tek krásnou, sladkou kůrku, která doplní jejich už tak lahodnou chuť.
Ingredience:
- 250g hladké mouky (typ 00)
- 120g másla (pokojová teplota)
- 120ml vlažné vody
- 50g cukru
- 2g sušeného droždí
- 5g soli
- třtinový cukr na obalení
Postup:
V míse smíchejte hladkou mouku se solí a cukrem. Ve vlažné vodě rozpusťte sušené droždí a přilejte tuto směs do mísy s moukou. Prohněťte buď rukama nebo v kuchyňském robotu, dokud nevznikne hladké těsto. Pod utěrkou nechte těsto kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Poté hněťte dál pomocí kuchyňského robota a postupně přidávejte změklé máslo. Až se máslo zcela vstřebá, nechte těsto opět kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pokud je těsto hodně lepivé, přidejte před kynutím ještě trošku mouky. Nakonec dejte těsto odpočinout na půl hodiny do ledničky, aby máslo více ztuhlo.
Těsto lehce pomoučněte a rozdělte ho na přibližně 26 dílků, ze kterých vytvořte kuličky. Ty potom rozválejte rukama na přibližně 15 cm dlouhé válečky o průměru půl centimetru.
Každý váleček za konce překruťte proti sobě a konce spojte překřížením tak, aby vznikly charakteristické kapičky. Lehce přitlačte, ať se při pečení nerozlepí.
Před pečením obalte každou horní stranu kapky ve třtinovém cukru a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, s dostatečnou vzdáleností mezi jednotlivými kapkami. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180° a pečte přibližně 25 minut dozlatova. Podávejte je vychladlé. Dobrou chuť.
Tip:
Vhodnou hladkou mouku (typ 00) nejdete také na našem e-shopu.
Lahodné sušenky torcetti, a další chutné recepty, najdete na našich webových stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem Facebooku.