Penne all’Amatriciana

Itálie pro všechny > Cestujeme po Itálii > Regiony > Lazio > Penne all’Amatriciana
Penne all'amatriciana

Penne all’Amatriciana

Penne all’Amatriciana je klasické italské jídlo plné chuti a jednoduchosti, které pochází z regionu Lazio. Původně konkrétně z města Amatrice, ale nakonec si Římané připsali kredit za tyto lahodné těstoviny. Jsou oblíbené pro svou bohatou omáčku, která spojuje pikantní koření s jemností rajčat a italského masa guanciale. Připravte se na skvělou kombinaci chutí, která oslní vaše chuťové buňky a přinese do vaší kuchyně kousek italského kouzla. Na 2 porce si připravte:

Ingredience:

  • 160g těstovin penne
  • 50g guanciale (případně pancetty)
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 plechovka celých loupaných rajčat
  • strouhané pecorino na posypání
  • sůl, pepř
Penne all'amatriciana
Penne all’amatriciana

Postup:

Z guanciale odstraňte kůži a nakrájejte ho na kostičky. Rajčata zbavte případných zbytků slupky a tvrdých konců a nakrájejte na kousky, nebo rozmačkejte vidličkou.

Do středně rozpálené hlubší pánve dejte guanciale (bez oleje; tuk si maso pustí samo). Občas promíchejte. Jakmile začne být křupavější a měnit barvu, přidejte přibližně deci bílého vína, které nechte zcela zredukovat. Poté přidejte rajčata a vařte na mírném ohni přibližně 10 – 15 minut. Nakonec trošičku osolte (ne moc, guanciale je slané dost) a opepřete dle chuti.

Mezitím si připravte do hrnce větší množství vody, osolte a dejte vařit těstoviny. Penne uvařte dle návodu do podoby al dente (na skus). Uvařené těstoviny přendejte do pánve s omáčkou a přidejte ještě malou naběračku vody z těstovin. Důkladně promíchejte. Na talíři posypejte strouhaným pecorinem a podávejte.

Tip:

Pravé italské těstoviny můžete zakoupit také na našem e-shopu. K dispozici máme jak penne Jolly, tak penne Sgambaro. Případně je možné použít i jiný druh těstovin dle vašich preferencí ;-). Nabídnout můžeme taktéž plechovku celých loupaných rajčat Cirio, případně Mutti.

Nenahrazujte guanciale, případně pancettu slaninou. Ta má oproti těmto dvěma masům jinou chuť a výsledný pokrm by byl taktéž chuťově jiný než pravé penne all’Amatriciana.


 

Tento a další chutné recepty, najdete na našich webových stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem Facebooku.

Sdílej na