Sfogliatella – šáteček z listového těsta
Sfogliatella – šáteček z listového těsta
Sfogliatella je šáteček z listového těsta, plněný ricottovo-žloutkovou náplní. Je to typický dezert z oblasti Kampánie (Campania), pocházející přímo z Neapole. Existují snadnější i složitější varianty tohoto dezertu. My jsme zvolili zlatou střední cestu. Recept je na 12 kousků tohoto lahodného dezertu.
Ingredience:
- 2 listová těsta (rozválená na pečícím papíru)
- 250ml polotučného mléka
- 200g ricotty
- 75g krupice
- 3 žloutky
- 125g cukru krupice
- 1/2 lžičky mleté skořice
- citrónová kůra
- vanilkové aroma (pár kapek)
- moučkový cukr (na posypání)
- sůl (špetka)
Postup:
Prvně si připravte krém. Mléko, společně se špetkou soli, přiveďte k varu a přisypte krupici. Nechte povařit a poté zcela vychladnout. Do vychladlé mléčné krupice přidejte ostatní suroviny – ricottu, žloutky, cukr, skořici, citronovou kůru a vanilkové aroma. Rozmixujte a případné hrudky rozmáčkněte ještě lžící. Pokud s receptem nespěcháte, doporučujeme dát směs ještě na nějaký čas do lednice, aby náplň více ztuhla (šátečky se pak budou lépe plnit).
Rozprostřete těsto a rozkrájejte ho na 6 stejných obdélníčků. Do spodní části udělejte nožem drážky. Ale NE úplně od krajů do krajů (viz č. 1 na obrázku). Poté horní částí obdélníku překryjte tu spodní (s mřížkou). Na tyto poloviční obdélníčky umístěte lžící náplň (viz č. 2. na obrázku). Poté dva z rohů přehněte do středu obdélníku tak, aby vznikl trojúhelník (viz č. 3 na obrázku) a hezky přimáčkněte, by náplň nevylézala ven.
Na plech vyložený pečícím papírem pokládejte trojúhelníčky drážkami nahoru. Šátečky můžete potřít rozšlehaným žloutkem. Pečte v předehřáté troubě na 200°C, cca 15 – 20 minut (do zlatova). Po vychladnutí posypejte šátečky moučkovým cukrem.
Závěrem
Tento recept, a další chutné italské recepty najdete ZDE.
Nezapomeňte nás sledovat také na našem facebooku.