15 druhů italské kávy
15 druhů italské kávy
Přinášíme 15 vybraných druhů italské kávy. Z našeho článku „Italská káva (Caffè italiano)“ již víte, že existuje více než 60 typů různých káv. Ty si můžete objednat napříč celou Itálií. Níže uvádíme ty nejoblíbenější druhy, které nabízí většina italských barů, restaurací a kaváren.
1 Espresso
Pokud si v Itálii objednáváte kávu (caffè) bez bližšího určení, má se za to, že si objednáváte espresso. Můžete se tak těšit na 25ml silné a lahodné kávy. Je v Itálii nejen nejoblíbenější, ale zároveň tvoří základ pro další typy kávových nápojů.
2 Espresso con panna
Zatímco samotné espresso je zároveň rychlé espresso, espresso con panna vám dovolí užít si svou chvilku klidu o něco déle. Toto espresso je totiž obohacené o porci kvalitní šlehačky, která se na jazyku jen rozplývá.
3 Doppio
Pokud máte pocit, že potřebujete dvojitou dávku espressa, abyste přežili den, dejte si espresso doppio. Připravuje se z dvojité dávky espressa a s trochou více vody. Dostanete tedy přibližně 60ml kafíčko.
4 Cappuccino
Cappuccino je jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů. Skládá se z espressa, mléka a mléčné pěny. Šikovný barista ho dokáže umělecky ozdobit. Italové si dávají cappuccino ráno, většinou k snídani se sladkým pečivem. Odpoledne preferují jiné druhy kávy.
5 Caffè macchiato
Caffè macchiato je další italskou klasikou. Jedná se o kombinaci intenzivního espressa a trochou horkého napěněného mléka. Stejně jako u cappuccina je možné pěnu umělecky ozdobit. Tento nápoj se podává jak v horké variantě (Macchiato caldo), tak ve studené (Macchiato freddo).
6 Latte macchiato
Tento druh kávy se podává ve vysoké sklenici, aby byly krásně vidět 3 různě barevné vrstvy. Dole je mléko, uprostřed espresso a nahoře je napěněné mléko. Z italských kávových nápojů se latte macchiato řadí k těm nejvíce kalorickým.
7 Americano
Pokud máte rádi kávu, ale ne tak silnou jako klasické espresso, můžete si objednat Caffè americano. Je to káva, do které se přidává větší množství horké vody. To zmírní intenzivní chuť kávy.
8 Lungo
Tato káva je velmi podobná kávě americano, ale přidává se do ní méně vody.
9 Corretto
Kdo si rád „vylepší“ kávu alkoholem, Caffè corretto je pro něj ideální. Nejčastěji se do tohoto druhu kávy přidává grappa, ale také sambuca, koňak, whiskey, rum či brandy. Zejména na jihu často přidávají do této kávy anýzový likér.
10 Ristretto
S pouhými 15 – 20ml je ristretto nejmenší kávou, kterou si v Itálii můžete objednat. Je to sice malá porce, ale o to větší síla. Jedná se o redukovanou variantu klasického espressa.
11 Mocaccino
Mocaccino je speciální nápoj, který se stejně jako latte macchiato podává ve skle, aby vynikly všechny jeho vrstvy. V tomto případě se jedná o čokoládu (případně čokoládový sirup), espresso uprostřed a lahodná šlehačka nahoře.
12 Marocchino
Tento druh kávy pochází z regionu Piemonte. Stejně jako některé druhy jiných káv se příprava může v jednotlivých regionech mírně lišit. Marocchino je další kávový nápoj podávaný většinou ve skle. Tvoří ho vrstva neslazeného kakaového prášku (případně čokoládového sirupu nebo Nutelly), espressa a napěněného mléka posypaného kakaovým práškem.
13 Shakerato
Zejména během horkého italského léta ocení milovníci kávy nápoj Shakerato. Jeho příprava je prostá. Tento elegantní letní nápoj získáte protřepáním espressa, ledu a tekutého hnědého cukru v šejkru. Servíruje se do sklenice na Martini.
14 Affogato
Káva affogato je určená pro mlsné jazýčky. Příprava tohoto nápoje je též velmi jednoduchá. Přes kopeček zmrzliny v šálku se přelije čerstvě připravené espresso. Často může být přidán čokoládový, ořechový nebo alkoholický likér.
15 Bicerin
Tento kávový nápoj pochází z města Turín, z regionu Piemonte, kde byl poprvé připraven již v 18. století. Skládá se z rozpuštěné hořké čokolády, espressa a šlehačky. Podává se ve skle.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.
Další zajímavé články o italské gastronomii najdete zde.