17 italských svátečních dezertů

17 italských svátečních dezertů
Vybrali jsme pro vás 17 italských svátečních dezertů. Existuje jich ale mnohem více napříč všemi italskými regiony. Některé z nich mají více podob nebo dokonce i názvů. Zaměřili jsme se na ty nejznámější, se kterými se můžete v Itálii běžně setkat.
Vánoce


Největším svátkem jsou Vánoce, a proto můžete v tomto období ochutnat klasiky, které jsou známé celosvětově. Tím myslíme samozřejmě bochánek panettone, původem z Lombardie, a bábovku pandoro, která pochází z regionu Veneto. Ve vedlejším regionu, Friuli – Giulia Venezia, si zas můžete pochutnat na tradičním bochánku zvaným gubana. Kulinářský region Piemonte se naopak pyšní křupavými mandovými sušenkami Baci di dama. V Toskánsku zase nedají dopustit na panforte – dezert s mandlemi a kandovaným ovocem.
Zamíříte-li více na jih, můžete v Kampánii ochutnat tvz. struffoli. Jsou to smažené kuličky ze sladkého těsta, namáčené v medu a ozdobené kandovaným ovocem a barevným posypem. Smažené křupavé košíčky z tenkého těsta, cartelatte, můžete ochutnat například v Puglii nebo v regionu Basilicata. Ta nabízí i další pochoutku, tzv. calzoncelli, taštičky s kaštanovou náplní, kterým se také říká „chinulidd“.
Velikonoce

Foto zdroj: RicettaSprint.it
Nejznámějším italským velikonočním dezertem je bezesporu Colomba di Pasqua, s kandovaným ovocem, rozinkami a mandlemi, ve tvaru holubice. Je známý po celé Itálii, i ve světě, ale zrodil se v Lombardii. Dalším známým dezertem je koláč pastiera napoletana, který dominuje především v regionu Kampánie. V Kalábrii je to pitta n’chiusa (též pitta ‚mpigliata). Kruhový koláč, který je obohacený o rozinky, kandované ovoce, vermut a vlašské ořechy. Připravuje se jak o Velikonocích, tak o Vánocích.
Na Sardinii, se žádné Velikonoce neobjedou bez křupavých košíčků pardulas (známých také jako casadinas nebo formaggelle). Jsou plněné ricottou, ochucené pomerančovou a citronovou kůrou a šafránem. Zdobí se buď moučkovým cukrem nebo barevným posypem.
Další svátky
V Lombardii, ale i v dalších regionech, se na svátek Všech svatých (Ognissanti) peče pan dei morti. Na Sardinii jsou to zase pabassinas (také papassini), křupavé sušenky s polevou a barevným zdobením.

Svatý Valentýn je spjatý s vyhlášenými pralinkami Baci perugina z regionu Umbria.
V Laziu se v období karnevalů setkáte s taštičkami sabadoni romagnoli, které jsou plněné směsí z kaštanů a speciálního moštu.
Veškeré církevní svátky provází region Emilia-Romagna klasický dezert pocházející z Modeny, zvaný bensone.
Závěrem
Výše zmíněné dezerty nejsou striktně k dostání pouze v daných regionech. Většina z nich se již rozšířila do okolních regionů, případně celé Itálie či celosvětově. Stejně tak je možné, že na některé z výše uvedených dezertů, narazíte celoročně, nebo i v souvislosti s jinými italskými svátky.
Článek „17 italských svátečních dezertů“ a další zajímavé články, nejen o italské gastronomii, najdete zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.