Italské regionální dezerty

Italské regionální dezerty 2

Italské regionální dezerty

Kromě mnoha italských jídel se celosvětově proslavily i některé italské regionální dezerty. Překročily hranice a vyprávějí příběh země, která je svou gastronomií tak proslavená.

Tyto italské lahodné hříchy jsou součástí pestré italské kultury a dlouhých tradic. Recepty se dědí z generace na generaci, a tudíž se mohou v každém regionu trochu lišit. Celá Itálie, a zvlášť každý region nabízí poměrně širokou škálu jedinečných dezertů. V tomto článku vám představíme jen jeden nejtradičnější dezert z každého regionu. A na závěr se dozvíte proč 🙂

Liguria

canestrelli
Canestrelli

Pro oblast Ligurie jsou typické drobivé sušenky canestrelli, posypané moučkovým cukrem. Setkáte se s nimi i v regionu Piemonte. Často se konzumují k snídani, ale také jako svačinka během dne.

Piemonte

Panna cotta s borůvkovým přelivem
Panna cotta

Také region Piemonte nabízí dostatek typických dezertů, na kterých si můžete pochutnat. Jedním z těch nejznámějších je panna cotta, které existuje mnoho vychucených variací.

Valle d’Aosta

Pokud navštívíte region Valle d’Aosta, určitě nezapomeňte ochutnat křehké a lahodné sušenky tegole, kterým se dá jen těžko odolat. Pochutnáte si na nich u snídaně i při svačince. Pokud je chcete nabízet jako dezert po obědě nebo po večeři, podávejte je se suchým bílým vínem.

Lombardia

Mandlové sušenky amaretti, které se občas přidávají jakou součást jiných dezertů, pochází právě z tohoto regionu.

Trentino – Alto Adige

Strudel di mele
Strudel di mele

Kuchyně tohoto regionu je z části ovlivněna rakousko-tyrolskou kuchyní. Ve spojení s jablečnými sady v údolí Val di Non není divu, že typickým dezertem této oblasti je jablečný závin (strudel di mele).

Friuli – Venezia Giulia

S kynutým bochánkem gubana, který je charakteristický pro region Friuli – Venezia Giulia, se nejčastěji setkáte v období Vánoc. Jedná se o starověký pokrm, kdy se recept dědí z rodiny na rodinu a z generace na generaci.

Veneto

Tiramisu
Tiramisu

Co se týče dezertů, Benátsko má rozhodně co nabídnout. Když se řekne „italský dezert“, většině lidí se vybaví lahodné tiramisù, které celou Itálii charakterizuje a je také rozšířené po celém světě.

Emilia – Romagna

Při objevování krásného regionu Emilia – Romagna narazíte hned na několik místních dezertů. Jedním z těch nejtradičnějších jsou například mandlové sušenky scroccadenti romagnoli.

Toscana

Cantuccini - mandlové sušenky
Cantuccini

O dezerty obsahující mandle není v Itálii nouze. Proto není překvapením, že také v tomto regionu jsou nejznámější mandlové sušenky. Zde jsou to cantuccini.

Umbria

Dezert rocciata, který můžete v Umbrii ochutnat, připomíná zatočený štrúdl. Náplní jsou jablka, kakao a sušené ovoce.

Marche

Jemná a lahodná italská bábovka ciambellone je ideálním dezertem po nedělním obědě. Je to oblíbený dezert italských babiček, který jen tak nevyjde z módy.

Lazio

Během poznávání Říma můžete ochutnat několik místních dezertů. Za nejznámější se považují například měkké, voňavé a jemné bochánky plněné šlehačkou maritozzi con la panna.

Abruzzo

Pokud navštívíte region Abruzzo a dostanete chuť na sladké, ochutnejte bocconotti – lahodné bábovky plněné speciální marmeládou. Setkat se s nimi můžete prakticky v celé jižní Itálii. Variant tohoto dezertu ovšem existuje spousta.

Campania

Sfogliatella - šáteček z listového těsta
Sfogliatelle

Charakteristickým dezertem Kampánie je, mimo jiné, sfogliatella. Jedná se o neapolskou delikatesu v podobě šátečku plněného pudinkem.

Molise

Při návštěvě regionu Molise určitě ochutnejte netradiční bábovku, respektive dortík torta alla Tintillia. Ozvláštněný je právě díky regionálnímu vínu Tintillia, které dodává dezertu intenzivní chuť.

Puglia

Taralli, typické pro oblast Puglie, jsou ideálním společníkem k vínu, aperitivu, ale i k salátu. Mají různé tvary (většinou kroužky) i příchutě a daly by se přirovnat k nám již známým tyčinkám grissini.

Basilicata

Taralli pugliesi
Taralli pugliesi

V regionu Basilicata jsou vyhlášené spíše sváteční dezerty. Jedním z nich jsou košíčky cartelatte, typické pro období Vánoc. Jsou velmi populární také v sousední Puglii.

Calabria

Symbolem Kalábrie jsou tvrdé sušenky mostaccioli, které se vyrábí z mouky, medu a horkého vinného moštu. Jsou typickou ukázkou prostého a venkovského života kalábrijských lidí.

Sicilia

Cannoli
Cannoli

Jedním z nejikoničtějších dezertů Sicílie jsou bezesporu cannoli. Existuje mnoho příchutí i mnoho velikostí, ale stále dominuje náplň z ricotty v křupavé smažené a srolované oplatce. Často je ozdoben nasekanými pistáciemi, kandovaným ovocem nebo čokoládou.

Sardegna

Sardinie se může pochlubit pravděpodobně jednou z nejrozmanitějších a také nejstarších cukrářských tradic z celé Itálie. Nejtypičtějším sardinským dezertem je seadas (také sebadas nebo sevada). Jedná se o slabou smaženou vrstvu těsta plněnou sýrem.

Zůstaňme v kontaktu

Nezapomeňte nás sledovat – připravujeme pro vás zajímavý a propracovaný e-book, který se týká italské kuchyně. Kapitola o italských dezertech je v ní popsaná více do detailu.
Vyplňte Vaše jméno a e-mailovou adresu níže na našich webových stránkách, aby Vám tato kniha neunikla. Pro odběratele našeho newsletteru určitě připravíme zajímavou slevu 😉


 

Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.
Další zajímavé články o italské gastronomii najdete zde.

Sdílej na