Pizza – italský národní pokrm
Pizza – italský národní pokrm
Pizza je italský národní pokrm, o tom zřejmě není pochyb. Ale odkud se vzala? Jak vznikla? Kdo ji vymyslel?
Historie a vznik pizzy
S chlebovými plackami nebo koláči, které se dnešní pizze podobaly, se bylo možné setkat již v době kamenné. Tenkrát je lidé používali jako jedlé talíře. Takové placky pekli Římané, Egypťané i Řekové. Ale takovou pizzu, jako ji známe dnes, za tu vděčíme šéfkuchaři Raffaelu Espositovi, který je mnohými považován za otce současné podoby pizzy. Jako přední pizzař v Neapoli byl v roce 1889 požádán, aby připravil jídlo pro krále Umberta I. a jeho manželku, královnu Margheritu.
Upekl tak pizzu v barvách italské trikolóry, která se skládala z bazalky, mozzarelly a rajčat. Královně tato pizza tak zachutnala, že po ní šéfkuchař pizzu pojmenoval. Dodnes je to jedna z nejoblíbenějších italských pizz.
Vznik slova pizza
Vlastně existují dvě vysvětlení, podle kterých slovo pizza pravděpodobně vzniklo. Prvním je, že vzniklo z řeckého slova „pita“ (= koláč). Druhým je pak slovo „picea„, které označovalo placku z kynutého těsta v neapolském dialektu.
Moderní podoby pizzy
Dá se říci, že se pizza stala takovým fenoménem, že existuje už několik podob a variant její úpravy. V dnešní době už je běžně k mání pizza z celozrnného těsta, raw pizza, bezlepková pizza, pizza z cukety, z ovesných vloček, cizrny, špenátu, z polenty a další. Dokonce je možné si objednat tzv. pizza chléb, na kterém nejsou žádné ingredience, ale báječně doplní jiné pokrmy, například různé saláty nebo polévky.
Pokud máte rádi silné pizza těsto, zajeďte si na Sicílii. Právě tam dostanete pravou Sicilskou pizzu ve tvaru čtverce, s vynikajícími a kvalitními surovinami na vysokém těstě.
Pizza ve světě
Skoro na celém světě najdete v dnešní době pizzerie. Často v nich najdete osvědčené kombinace, ale někdy i různé místní speciality. Kapitolou samo o sobě je americká pizza. Tam se pizza dostala po druhé světové válce díky vojákům, kteří si ji v Evropě oblíbili. V Americe se stala pizza jedním z nejpopulárnějších pokrmů a není tak divu, že si vytvořili vlastní styly, jako je např. californská, chicagská nebo newyorská pizza.
Certifikace pizzy
Pravá neapolská pizza byla zapsána na seznam jídel s označením „zaručená tradiční specialita“, resp. STG – specialità tradizionale garantita. Kromě nejvyšší kvality surovin musíte ručně (bez válečku, mechanického lisu a podobných pracovních nástrojů) vypracovat 3mm silný kotouč těsta, s 1-2 cm vysokou kůrkou. Pizzu pak musíte péct v peci na dřevo při 485 °C po dobu asi 90 sekund.
Nejznámější druhy pizzy
- Capricciosa
- Diavola
- 4 formaggi
- Frutti di mare
- Funghi
- Margherita
- Marinara
- Napoletana
- Piccante
- Prosciutto
- Salami
- 4 stagioni
- Tonno e cipolla
Závěrem
Ať už je vaše oblíbená pizza jakákoli, základem je mít skvělé těsto, kvalitní rajčatové sugo a jen ty nejlepší kvalitní suroviny.
Další zajímavé články, nejen o italské gastronomii, najdete zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.