Italská mouka

Italská mouka

Italská kuchyně je proslulá nejen svými chutnými pokrmy, ale také kvalitními surovinami, jako je například italská mouka. Italské mouky mají své specifické vlastnosti, které se odlišují od mouk jiných zemí. V tomto článku se podíváme na různé druhy italské mouky a na to, jaké pokrmy s nimi můžeme připravit.

Základní typy italské mouky

V Itálii se používají různé druhy mouky, a to podle toho, jaký druh těsta nebo pečiva se má připravit. Nejčastěji se používají následující druhy mouky:

Typ 00

Pšeničná mouka typu "00"
Mouka typu „00“

Tento typ mouky je velmi jemný a hladký, s nízkým obsahem bílkovin. Je nejčastěji používanou moukou v italské kuchyni. Je vhodný pro přípravu těst na pizzu, těstoviny a koláče, protože má jemnou strukturu, která umožňuje těstu dobře se spojit a vytvořit hladkou a pružnou strukturu. A právě díky nízkému obsahu bílkovin má pizza z mouky tohoto typu křehké a lehké těsto.

Typ 0

Tento typ mouky je středně jemný a obsahuje více bílkovin než typ 00, což umožnuje těstu získat pevnější strukturu. Je vhodný pro přípravu chleba, pizzy a těstovin.

Typ 1

Tento typ mouky je hrubší než typ 0 a obsahuje více vlákniny. Je vhodný pro přípravu chleba, pečiva a sušenek. Pečivo z mouky typu 1 má intenzivnější chuť a křupavou kůrku.

Typ 2

Tento typ mouky je nejhrubšší a obsahuje nejvíce vlákniny a bílkovin. Je vhodný pro přípravu chleba a pečiva. Díky své hrubší struktuře má pečivo intenzivnější chuť a křupavou kůrku.

Mouky v ČR odpovídající základním typům italské mouky

V České republice se běžně používají různé typy mouky, které odpovídají italským moukám. Například mouka typu 00 se často nahrazuje hladkou moukou, typ 0 odpovídá polohrubé mouce a typu 1 a 2 se přibližuje hrubá mouka.

Pokud chcete připravit italské těsto (například těsto na pizzu) nebo pečivo, zvolte správný typ mouky podle receptu. Pokud nemáte k dispozici italskou mouku, můžete vyzkoušet odpovídající typ mouky z vaší země, ale výsledný pokrm se může lišit chuťově i strukturou.

Mějte na paměti, že italská mouka je důležitou součástí italské kuchyně a má své specifické vlastnosti, které se hodí pro různé druhy těsta a pečiva. Vyberte si tedy správnou mouku pro každý recept a dodržte správné poměry ingrediencí.

Speciální druhy italské mouky

Farina di Manitoba

Mouka Manitoba 1kg
Farina di Manitoba

Mouka Manitoba (italsky „farina di Manitoba“) je druh italské mouky, která je známá svou vysokou koncentrací lepku. Tato mouka se vyrábí z tvrdé pšenice. Své jméno získala po regionu Manitoba v Kanadě, kde se pšenice pro tuto mouku pěstuje. Je vhodná pro přípravu chleba, pizzy a jiných pečiv s vysokým objemem a lehkou, vláčnou konzistencí. Chleba nebo pizza budou mít lehkou a nadýchanou strukturu. Používá pro přípravu těstovin s vysokým obsahem vaječných žloutků, jako jsou například tagliatelle nebo lasagne. Můžete ji ale použít také k přípravě různých druhů chleba, jako je například „pane di Altamura“ z regionu Puglia, stejně jako krupicovou mouku (farina rimacinata).

Farina rimacinata

Mouka krupice
Farina rimancinata (Krupicová mouka)

Krupicová mouka, také známá jako farina rimacinata, je dalším druhem italské mouky, který se používá k přípravě různých pokrmů. Vyrábí se z pšeničné krupice a je jemnější než obyčejná hrubá mouka. Díky své jemné konzistenci a vyššímu obsahu škrobu je farina rimacinata ideální pro přípravu těsta na pizzu, chleby, koláče, dezerty i těstoviny. Vytváří hladké těsto a výrobky z ní vyrobené mají jemnou a lehkou konzistenci. Kromě toho se farina rimacinata často používá k obalování různých potravin před smažením, protože vytváří křupavý povrch. Pokud chcete vyzkoušet něco nového v kuchyni, zkuste použít krupicovou mouku namísto jiných druhů mouky a uvidíte rozdíl v chuťovém i konzistenčním výsledku vašich pokrmů.

Farina per pasta fresca

Farina per pasta fresca
Farina per pasta fresca (di grano tenero-tipo „00“)

Asi nebude pro nikoho překvapením, že existuje také speciální italská mouka, která je určena pro přípravu čerstvých těstovin. Používá se například na tagliatelle, ravioli, lasagne nebo spaghetti. Vyrábí se z tvrdé pšenice, která má vyšší obsah lepku a škrobu než jiné druhy mouky. Díky tomu těstoviny vyrobené z této mouky mají jemnou a pružnou konzistenci, která dobře drží při vaření. Mimo jiné se dobře zpracovává.

Farina per pizza

Mouka na pizzu - Pizza Napoletana
Farina per pizza

Speciální italská mouka na pizzu se vyrábí z tvrdé pšenice. Má speciální složení, které se přizpůsobuje přípravě vynikající pizzy. Její obsah proteinů je vyšší než u běžné rafinované mouky a tím pádem má silnější lepivost, což znamená, že se s těstem snadněji pracuje a je pevnější. Také dobře drží tvar během pečení a na konci je hezky křupavé. Mouka na pizzu také neobsahuje bílý cukr a jiné aditiva, které mohou ovlivnit chuť a konzistenci těsta. Italové kladou na přípravu pizzy velký důraz a proto se speciální mouka na pizzu stala v Itálii velmi populární.

Farina integrale

Mouka celozrnná 1kg
Farina integrale

Italská celozrnná mouka, zvaná „farina integrale“, se vyrábí z celého zrna pšenice, včetně otrub a klíčků, což ji odlišuje od běžné rafinované mouky. Díky tomu obsahuje větší množství vlákniny, vitaminů a minerálů, což je prospěšné pro naše zdraví. Celozrnná mouka má také nižší glykemický index, což znamená, že se cukr z ní uvolňuje pomaleji do krevního oběhu a snižuje tak riziko vzniku cukrovky.
V italské kuchyni se celozrnná mouka často používá k přípravě chleba, focaccie, piadiny a dalších druhů pečiva. Díky svému výraznému ořechovému chuti a tmavé barvě se také používá k přípravě těstovin, jako jsou například tagliatelle nebo lasagne. Celozrnná mouka se používá i k přípravě sladkých dezertů, jako jsou koláče nebo sušenky.

Další speciální druhy italských mouk

Farina di grano arso: Tato mouka se vyrábí z pšenice, která byla sušena nad ohněm a má tak charakteristickou tmavou barvu a chuť. Používá se především pro přípravu chleba a pizzy.
Kukuřičná mouka (Farina di mais): Tato mouka se vyrábí z kukuřice a má sladkou chuť. Používá se především pro přípravu pokrmů jako jsou polenta, bruschetta a kukuřičné chleby.
Farina di grano tenero tipo 00: Tato jemná mouka má nízký obsah bílkovin a hodí se pro přípravu těstovin, jemných pečiv a dezertů.
Farina di semola di grano duro: Tato mouka se vyrábí z tvrdé pšenice a používá se především pro přípravu těstovin, jako jsou tagliatelle, lasagne nebo ravioli.
Cizrnová mouka (Farina di ceci): Tato mouka se vyrábí z cizrny a je velmi bohatá na bílkoviny a vlákninu. Je vhodná pro lidi s intolerancí na lepek a lze ji použít k přípravě bezlepkového těsta na pizzu, chléb a různé druhy dezertů.
Farina di riso: Tato mouka se vyrábí z rýže a hodí se pro přípravu různých druhů těsta, jako jsou křupavé placky nebo lehká těsta na omáčky.
Kaštanová mouka (Farina di castagne): Tato mouka se vyrábí z kaštanů a má oříškovou chuť. Používá se především pro přípravu dezertů, jako jsou dorty, keksy a palačinky.


Tyto speciální mouky jsou běžně k dispozici v italských obchodech s potravinami a jsou vynikající pro přípravu autentických italských pokrmů.

Závěrem

Výše uvedené druhy italských mouk jsou jen několik příkladů z mnoha druhů, které jsou k dispozici. Správný výběr mouky je důležitý pro přípravu kvalitních italských pokrmů a proto je vhodné si vždy přečíst recept a zkontrolovat, jaký druh mouky je pro něj doporučený.

V neposlední řadě je třeba si uvědomit, že italské mouky se mohou lišit nejen podle typu, ale i podle kvality a způsobu zpracování. Proto je vhodné zvolit kvalitní mouku od spolehlivého výrobce, který dodržuje přísná kritéria kvality.

Některé druhy italské mouky můžete zakoupit i v našem e-shopu. Vzhledem k tomu, že se jedná o specializované produkty, je cena italských mouk obvykle vyšší než cena běžné mouky. Nicméně, výsledná chuť a kvalita připravených jídel často stojí za investici.


 

Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.
Další zajímavé články týkající se italské gastronomie najdete zde.

Sdílej na