Typické italské uzeniny

Typické italské uzeniny

Typické italské uzeniny

Typické italské uzeniny
Typické italské uzeniny

Itálie je domovem a výrobcem obrovského množství masa, proto není v našich silách vyjmenovat všechny typické italské uzeniny. Ale chceme vám představit alespoň ty nejznámější, abyste věděli, na čem si můžete v Itálii pochutnat. Vyrábí se uzené i neuzené maso, klobásky či syrové i vařené produkty. Díky kulturám a tradicím je italská nabídka těchto produktů velmi rozmanitá. Pojďme se tedy podívat na ty nejznámější z nich.

Bresaola

Tato libová italská pochoutka pochází z oblasti Valtellina, z regionu Lombardie, v severní Itálii. Připravuje se z nasoleného hovězího masa a nechává se sušit na vzduchu po dobu přibližně 2 – 3 měsíců. Krájí se na tenké plátky a často se v různých variacích servíruje jako předkrm.

Capocollo (Coppa)

Tato italská specialita se získává zpracováním vepřové krkovičky a části plece. Nakládá se do solného láku a skladuje se zabalená v látce, předem namočené do bílého vína. Zraje minimálně půl roku. Nejlépe si ji vychutnáte jako předkrm. Jedná se o poměrně tučnější pokrm. Krájí se na velmi tenké plátky a nejlépe chutná s čerstvým italským chlebem. Často se setkáte s názvem capocollo nebo coppa, méně často pak s názvem capicollo. V některých regionech Itálie má tento pokrm i jiné názvy – ossocollo (Veneto), finocchiata (Siena), lonzino (Marche a Abruzzo) nebo lonza (Lazio).

Cotechino

Italský salám
Italský salám

Cotechino je taková širší klobása – směs vepřového masa, sádla, kůže a koření. Tradičně se podává s čočkou a je typickým italským pokrmem v období Vánoc a Nového roku.

Finocchiona

Finocchiona je fenyklový salám, který je typický pro oblast Florencie, region Toskánsko. Obsahuje kousky vepřového masa, koření a fenykl, čímž získává svou jedinečnou chuť.

Guanciale

Vyrábí se z vepřových líček potřených solí a kořením. Nakládá se po dobu přibližně tří týdnů. Podobným produktem je pancetta, ale guanciale ma výraznější chuť a jemnější texturu. Často se používá do mnoha pokrmů, jako jsou např. spaghetti carbonara. Tuk se při vaření rozpustí a dodá tak pokrmům výbornou chuť.

Lardo

Lardo je populární italská slanina, která se krájí na velmi tenké (téměř průhledné) plátky. Nakládá se na šest měsíců do speciálních mramorových nádob společně se solí, horskými bylinkami a kořením. Nejznámějším špekem tohoto druhu je Lardo di Colonnata, pocházející z vesničky v Apuánských Alpách, kde se také těží známý carrarský mramor. Další oceňovanou odrůdou larda je špek Lard d’Arnad pocházející z regionu Valle d’Aosta.

Mortadella

Mortadella je tradiční, italský, měkký salám, který pochází z Boloni, z regionu Emilia-Romagna. Vyrábí se z jemně namletého vepřového masa, do kterého se přidávají kostičky či plátky slaniny a koření. Krájí se na velmi tenké plátky, které hezky podtrhnou její chuť. S italským pečivem typu ciabbata či bruschetta tvoří mortadella ideální předkrm.

Pancetta

Pancetta je díky své chuti a vůni jednou z nejoblíbenějších italských slanin. Vepřový bůček se nakládá do solného nálevu s kořením, na několik dní až týdnů. Je k dostání jak v ploché, tak v kulaté formě. Podobně jako guanciale může být součástí oblíbených spaghetti carbonara a mnoha dalších italských receptů.

Prosciutto

Parmská šunka
Parmská šunka

Prosciutto je italská vepřová šunka nejvyšší kvality, která pochází z Pádské nížiny. Jedná se o uzeninu, která se v italské kuchyni používá na každodenní bázi. Setkat se s ní můžete na pravé italské pizze, předkrmech, jednohubkách (finger food), v různých těstovinových pokrmech, hlavních chodech a především je součástí několika druhů sendvičů (panini).
K dostání je ve formě crudo (syrová) a cotto (vařená/dušená). Mezi nejoceňovanější italské šunky patří Prosciutto di Parma DOP (region Emilia-Romagna) a Prosciutto di San Daniele DOP (region Friuli – Venezia Giulia).

Salsiccia

Salsiccia je italská klobása z mletého tučného i libového vepřového masa a koření. V každém regionu najdete hned několik druhů klobás – klasické, pikantní, s bylinkami a mnoho dalších. Vepřové maso se také často nahrazuje jinými druhy mas, jako například koňským, jehněčím nebo masem z divočáka. Je velmi oblíbená a nesmí chybět na žádné italské grilovačce.

Soppressata

Soppressata je suchý italský salám, který pochází z regionu Kalábrie, z jižní Itálie. Je vyznamenán chráněným označením původu Soppressata di Calabria DOP. Hojně je ale k dostání v celé Itálii. Zejména pak v Basilicatě a Puglii. Na severu (Lombardie, Ligurie) je k dostání mírně odlišná verze tohoto salámu. A v regionu Veneto mají svůj vlastní recept. Tam můžete ochutnat salám Sopressa Vicentina DOP.

Speck

Speck je druhem italského prosciutta, který je k dostání zejména v oblasti Jižního Tyrolska – Alto Adige. Zde má i své chráněné zeměpisné označení – Speck dell’Alto Adige IGP (Südtiroler Speck IGP). Jedná se o jemně uzenou, zcela vykoštěnou uzenou vepřovou kýtu. Tato specialita je známá po celém světě.

Další zajímavé články, nejen o italské gastronomii, najdete zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.

Sdílej na