Lasagne di spinaci (špenátové lasagne)

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Recepty > Lasagne di spinaci (špenátové lasagne)
lasagne di spinaci

Lasagne di spinaci (špenátové lasagne)

Lasagne di spinaci (špenátové lasagne) jsou obdobou klasických lasagní (lasagne alla bolognese), akorát jsou vegetariánské a se špenátem.

Ingredience:

  • lasagne (6 – 8 plátků)
  • listový špenát (300 – 400 g – dle chuti)
  • mozzarella nebo sýr na strouhání
  • 50 g parmezán
  • olivový olej
  • sůl, pepř
Na bešamelovou omáčku
  • 500 ml polotučné mléko
  • 50 g hladká mouka
  • 50 g máslo
  • muškátový oříšek mletý (půl špetky)
  • sůl
Lasagne di spinaci (špenátové lasagne)

Postup:

Na troše olivového oleje uvařte špenátové listy, přidejte stroužek česneku. Dle chuti přidejte sůl a pepř. Poté připravte bešamelovou omáčku.

Bešamelová omáčka

Mléko ohřejeme, ale nenecháme ho vřít. Jen tak aby bylo teplé. Mezitím v hrnci rozehřejeme máslo a postupně přisypáváme hladkou mouku. Vznikne taková hustá kašička. Začneme postupně přidávat teplé mléko. Přidáváme ho postupně a stále mícháme, aby se vytvořila krásně hladká bešamelová omáčka bez hrudek. Nakonec omáčku ochutíme troškou muškátového oříšku a solí dle chuti.

Vrstvení

Do zapékací mísy dejte na dno nejprve trochu bešamelu, poté plátky lasagní, pak trochu uvařeného špenátu a menší hrst strouhané mozzarelly nebo jiného sýra. Poté opět bešamel, lasagne, špenát, sýr apod. Vrstvení zakončete bešamelovou omáčkou a posypejte strouhaným parmezánem.

Pečení

Lasagne dáme do předehřáté trouby na 200°C. Snížíme teplotu na 180°C a pečeme přibližně 30 minut. Záleží na množství vrstev.

Náš tip:

Pro získání nezaměnitelné italské chuti je vhodné použít pravé italské suroviny. Některé z nich najdete na našem e-shopu, jako např. extra panenský olivový olej, hladkou mouku typu 00 nebo sicilskou sůl. Je také možné použít již hotovou bešamelovou omáčku v uvedeném množství.


 

Další chutné italské recepty najdete ZDE.
Sledujte také náš facebook, kde můžete nejen tento recept okomentovat.

Sdílej na