Lasagne alla Bolognese – pravé italské lasagne

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Recepty > Lasagne alla Bolognese – pravé italské lasagne
Lasagne alla Bolognese

Lasagne alla Bolognese – pravé italské lasagne

Lasagne alla Bolognese – pravé italské lasagne. To je oříšek. V Itálii nemají boloňské lasagne nebo boloňské špagety. Směsi, kterou do lasagní a na špagety používají říkají ragú. Chcete-li si dát pravé italské lasagne nebo boloňské špagety, nebojte se objednat si „Lasagne al ragú“ nebo „Spaghetti al ragú„. Určitě si pochutnáte. Případně si můžete vyzkoušet tento jednoduchý italský recept.

Ingredience:

Na boloňskou omáčku (ragú)
  • 500 g mleté hovězí a vepřové maso
  • 100 ml červeného vína
  • 500 ml vlažné vody
  • 100 ml olivový olej
  • 100 ml mléka
  • rajčatový protlak (2 lžíce)
  • 1 ks cibule
  • muškátový oříšek (špetka)
  • sůl, pepř
Na bešamelovou omáčku
  • 500 ml polotučné mléko
  • 50 g hladká mouka
  • 50 g máslo
  • muškátový oříšek mletý (půl špetky)
  • sůl
Ostatní suroviny
Lasagne alla Bolognese
Lasagne alla Bolognese

Postup:

Boloňská omáčka

Na oleji osmahněte cibulku nakrájenou na jemno. Poté přidejte mix hovězího a vepřového mletého masa. Nechte chvilku povařit a poté přidejte červené víno, které nechte zcela vyvařit. Mezitím se ve vlažné vodě rozmíchejte rajčatový protlak a po vyvaření vína celou směs zalijte touto směsí. Vaříme přibližně hodinu, aby maso pěkně změklo a rajčatová voda, aby se téměř celá zredukovala. Nakonec přidáme mléko a vaříme ještě dalších asi 10 minut. Téměř hotovou boloňskou omáčku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem dle chuti.

Bešamelová omáčka

Mléko ohřejeme, ale nenecháme ho vřít. Jen tak aby bylo teplé. Mezitím v hrnci rozehřejeme máslo a postupně přisypáváme hladkou mouku. Vznikne taková hustá kašička. Začneme postupně přidávat teplé mléko. Přidáváme ho postupně a stále mícháme, aby se vytvořila krásně hladká bešamelová omáčka bez hrudek. Nakonec omáčku ochutíme troškou muškátového oříšku a solí dle chuti.

Lasagne alla Bolognese

Dno zapékací mísy je vhodné potřít máslem aby se lasagne nepřipekly. Není třeba lasagne předvařovat. Případně je vhodné také použít rajčatové sugo jak na dno mísy místo másla, tak jím prokládat i samotné vrstvící se lasagne. Vrstvení probíhá poté následovně: máslo (sugo), plátky lasagní, boloňská omáčka, (sugo), bešamelová omáčka, plátky lasagní, boloňská omáčka, (sugo), bešamelová omáčka atd. Poslední vrstvou je bešamelová omáčka. Nakonec posypeme parmezánem a dáme zapéct do předem rozehřáté trouby na 180 °C po dobu přibližně 45 minut.

Náš tip:

K dokonalosti tohoto receptu vám pomohou italské kvalitní suroviny. Některé z nich najdete na našem e-shopu, jako například extra panenský olivový olej, rajčatový protlak, hladkou mouku a sicilskou sůl.
Je také možné použít již hotovou bešamelovou omáčku v uvedeném množství.

Recept „Lasagne alla Bolognese – pravé italské lasagne“ a další chutné italské recepty najdete ZDE.
Nezapomeňte nás sledovat na našem facebooku.

Sdílej na