Molise – neodhalená krása italského venkova

Itálie pro všechny > Cestujeme po Itálii > Regiony > Molise > Molise – neodhalená krása italského venkova
Campobasso - panorama

Molise – neodhalená krása italského venkova

Jeden z nejmenších italských regionů je Molise, což je neodhalená krása italského venkova sama o sobě. Pokud nemáte rádi davy turistů, máte rádi spíš klid a relax, mohl by se vám líbit tento italský region. Rozkládá se na ploše pouhých 4 438 kilometrů čtverečních a trvale v něm bydlí přibližně 309 000 obyvatel. Leží víceméně na pomyslné hranici mezi střední a jižní Itálií a obklopují ho regiony Abruzzo (S), Lazio (Z), Campania (JZ) a Puglia (JV). Jeho poloha na hranici Apeninského poloostrova nabízí nádherné horské panorama na jedné straně a úchvatné pobřeží Jaderského moře na druhé straně.

Města a zajímavá místa

Campobasso - panorama
Campobasso – panorama (foto z: Italy magazine)

Mezi nejvýznamnější města patří Campobasso, hlavní město regionu, s bohatou historií a architektonickými poklady. Isernia, další významné město, nabízí návštěvníkům pohled na starověkou minulost. Termoli je přímořské letovisko, které láká svými úchvatnými plážemi a malebným přístavem, zatímco Venafro s úžasnou katedrálou a Sepino s archeologickými nálezy Saepinum nabízejí pohled do minulosti.

Pokud chcete zažít něco opravdu neobvyklého a divokého, navštivte město Ururi 3. května. V tu dobu se tam konají závody zvané carrese, kdy muži na koních pohánějí gladiátorské vozy tažené býky. Tato tradice vznikla už v 15. století, kdy vesnici obsadili albánští uprchlíci.

Kuchyně regionu Molise

Maccheroni alla molisana
Maccheroni alla molisana Foto z: Cucchiaio.it

Kuchyně italského regionu Molise je bohatá na autentické a chutné pokrmy, které odrážejí regionální tradice. Mezi nejznámější pokrmy patří maccheroni alla molisana, což jsou tradiční těstoviny podávané s omáčkou z rajčat, uzeného mletého masa, sýra a bylinek.

Calcioni molisani (někdy zvané také caggiuni) jsou často plněné např. šunkou a sýrem zvaným provola. Většinou se podávají jako předkrm a představují místní variantu klasických smažených cialzons (cjalsons).  

Co se týče lokálních vín, mezi těmi nejznámějšími nesmíme zapomenout zmínit červené víno Tintilia del Molise, které je vyrobené z odrůdy hroznů Tintilia. Toto víno má tmavou barvu, intenzivní aroma a bohatou chuť. Z dalších vín se jedná například o Biferno, nabízející širokou škálu vín a Pentro, svěží víno s jemnými minerálními tóny.

Region Molise je známý svou bohatou kulinářskou tradicí, která se často překrývá s kuchyní sousedního regionu Abruzzo.

Závěrem

Molise je jako tajemná kniha, kterou ještě mnoho lidí neotevřelo. Ale ti, kdo se do této krásné italské oblasti podívají, jsou odměněni nejen ohromující krajinou a bohatou historií, ale také pohostinnými lidmi a autentickou kuchyní. Ať už jste milovníkem dobrodružství, historie, kultury nebo jednoduše krásné přírody, Molise má pro každého něco. Tak proč nevyrazit na cestu a neobjevit tento skrytý klenot střední Itálie? Možná najdete v Molise to, co jste vždy hledali, a ještě něco navíc.


 

Nezapomeňte nás také sledovat na našem Facebooku.
Článek „Molise – neodhalená krása italského venkova“ a další zajímavé články o cestování po Itálii najdete zde.

Sdílej na