Těstoviny – přehled druhů a typů

Těstoviny – přehled druhů a typů
Těstoviny (italsky „pasta“) jsou bezesporu italské národní jídlo a níže si můžete prohlédnout přehled druhů a různých typů. Pocházejí z Itálie a první zmínka o nich sahá až do 1. stol. n.l. Těstoviny najdete ve všech italských restauracích. Často jsou součástí tzv. primo piatto (první chod). Mimo dalších dělení je můžeme také rozdělit na vaječné, bezvaječné, semolinové, celozrnné a ty ostatní. V dnešní době existuje více než 250 typů těstovin a ty nejznámější si představíme níže. Pro přehlednost jsme je rozdělili na plněné, dlouhé, krátké, polévkové a ostatní.
Plněné těstoviny
Mezi nejznámější plněné těstoviny patří například:
– ravioli – většinou jsou ve tvaru čtverce nebo půlkruhu; často se plní ricottou a špenátem, ale i jinými ingrediencemi; jsou vhodné k řídkým i hustým krémovým omáčkám; jednoduchý recept najdete zde
– tortellini – mají tvar zkroucených prstýnků a nejčastěji jsou plněny masem a parmezánem, ale mohou být prakticky naplněny čímkoli, dle chuti; jsou vhodné k hustým omáčkám, ale bývají také součástí vývarů
– cannelloni – jsou asi 10 cm dlouhé, duté „trubky“, pro které je vhodné použít jako náplň například ragú; plní se ale také ricottou či špenátem; jsou vhodné především k zapékání



Dlouhé těstoviny
Mezi nejznámější dlouhé těstoviny patří například:
– spaghettini – velmi tenké špagety; jsou vhodné k řídkým i hustým omáčkám
– spaghetti – klasické špagety; jsou vhodné k řídkým i hustým omáčkám
– bucatini – duté špagety; jsou vhodné k řídkým i hustým omáčkám
– linguine – placaté špagety; jsou vhodné k hustým omáčkám
– tagliatelle – široké nudle (užší než fettuccine); jsou vhodné k hustým omáčkám; jednoduchý recept najdete zde
– fettuccine – široké nudle (širší než tagliatelle, ale užší než pappardelle); jsou vhodné k hustým omáčkám
– pappardelle – cca 1cm široké nudle (širší než fettuccine); jsou vhodné k hustým omáčkám
– lasagne – jsou nejkratší z výše uvedených těstovin, ale nejširší (cca 8 cm x 17 cm); jsou vhodné na zapékání







Krátké těstoviny
Mezi nejznámější krátké těstoviny patří například:
– fusilli – vřetena; jsou vhodná k hustým omáčkám
– penne – širší rourky se zkosenými konci; hodí se k hustým omáčkám
– farfalle – mají tvar motýlků (mašliček); jsou vhodné jak k řídkým, tak k hustým omáčkám
– rigatoni – širší rourky s rovnými konci; též nazývány maccheroni; jsou vhodné k hustým omáčkám a k zapékání
– cavatappi – jsou duté makaróny, které jsou ve tvaru spirály (vývrtky); hodí se spíše k hustým omáčkám
– rotelle – mají tvar kola od vozu; hodí se k hustým omáčkám
– chifferini – krátké, do obloučku zahnuté makaróny (kolínka); jsou vhodné k hustým omáčkám a k zapékání
– pipe rigate – duté zahnuté těstoviny podobné šnečí ulitě, na jedné straně otevřené a na druhé zploštělé; vhodné k hustým omáčkám








Polévkové
Do polévek se v Itálii dávají například některé zmenšeniny normálních těstovin – anellini (malé prstýnky), farfalline (malé mašličky/motýlci), conchigliette (malé mušličky) a podobně.
Existují ale i těstoviny typické pro polévky:
– orzo – těstoviny ve tvaru rýže
– stelline – malé hvězdičky
– alfabetti – těstovinová písmenka



Ostatní
- cous cous – zvláštní druh těstoviny; nepochází z Itálie, ale ze severní Afriky; nevaří se; používá se buď do polévek, nebo jako příloha k hlavnímu jídlu
- gnocchi – malé knedlíčky z pšeničné mouky a brambor; některé publikace uvádějí, že se ani nejedná o těstoviny, jiné je mezi těstovinami uvádějí; jsou vhodné k hustým omáčkám; recept na bramborové noky najdete zde


Závěrem
Těstoviny jsou typické pro italskou kuchyni a jsou oblíbené nejen díky své výživové hodnotě, ale také proto, že jsou dobře stravitelné, nenáročné na přípravu, mají široké využití a dlouhou trvanlivost.
O dvojí kvalitě surovin už jste zřejmě slyšeli. Pravé italské těstoviny skutečně chutnají jinak než ty, které dostanete v našich supermarketech. Vyzkoušejte ten rozdíl sami. V našem e-shopu najdete hned několik druhů těstovin, které můžete vyzkoušet.
Článek „Těstoviny – přehled druhů a typů“ a další zajímavé články najdete na našich webových stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.