Těstoviny – přehled druhů a typů

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Gastronomické zajímavosti > Těstoviny – přehled druhů a typů
těstoviny

Těstoviny – přehled druhů a typů

Těstoviny (italsky “pasta”) jsou bezesporu italské národní jídlo a níže si můžete prohlédnout přehled druhů a různých typů. Pocházejí z Itálie a první zmínka o nich sahá až do 1. stol. n.l. Těstoviny najdete ve všech italských restauracích. Často jsou součástí tzv. primo piatto (první chod). Mimo dalších dělení je můžeme také rozdělit na vaječné, bezvaječné, semolinové, celozrnné a ty ostatní. V dnešní době existuje více než 250 typů těstovin a ty nejznámější si představíme níže. Pro přehlednost jsme je rozdělili na plněné, dlouhé, krátké, polévkové a ostatní.

Plněné těstoviny

Mezi nejznámější plněné těstoviny patří například:
ravioli – většinou jsou ve tvaru čtverce nebo půlkruhu; často se plní ricottou a špenátem, ale i jinými ingrediencemi; jsou vhodné k řídkým i hustým krémovým omáčkám; jednoduchý recept najdete zde
tortellini – mají tvar zkroucených prstýnků a nejčastěji jsou plněny masem a parmezánem, ale mohou být prakticky naplněny čímkoli, dle chuti; jsou vhodné k hustým omáčkám, ale bývají také součástí vývarů
cannelloni – jsou asi 10 cm dlouhé, duté “trubky”, pro které je vhodné použít jako náplň například ragú; plní se ale také ricottou či špenátem; jsou vhodné především k zapékání

Ravioli plněné špenátem a ricottou
ravioli
tortellini
tortellini
cannelloni
cannelloni

Dlouhé těstoviny

Mezi nejznámější dlouhé těstoviny patří například:
spaghettini – velmi tenké špagety; jsou vhodné k řídkým i hustým omáčkám
spaghetti – klasické špagety; jsou vhodné k řídkým i hustým omáčkám
bucatini – duté špagety; jsou vhodné k řídkým i hustým omáčkám
linguine – placaté špagety; jsou vhodné k hustým omáčkám
tagliatelle – široké nudle (užší než fettuccine); jsou vhodné k hustým omáčkám; jednoduchý recept najdete zde
fettuccine – široké nudle (širší než tagliatelle, ale užší než pappardelle); jsou vhodné k hustým omáčkám
pappardelle – cca 1cm široké nudle (širší než fettuccine); jsou vhodné k hustým omáčkám
lasagne – jsou nejkratší z výše uvedených těstovin, ale nejširší (cca 8 cm x 17 cm); jsou vhodné na zapékání

spaghetti
spaghettini/spaghetti
bucatini
bucatini
linguine
linguine

tagliatelle
tagliatelle
fettuccine
fettuccine
pappardelle
pappardelle
lasagne
lasagne

Krátké těstoviny

Mezi nejznámější krátké těstoviny patří například:
fusilli – vřetena; jsou vhodná k hustým omáčkám
penne – širší rourky se zkosenými konci; hodí se k hustým omáčkám
farfalle – mají tvar motýlků (mašliček); jsou vhodné jak k řídkým, tak k hustým omáčkám
rigatoni – širší rourky s rovnými konci; též nazývány maccheroni; jsou vhodné k hustým omáčkám a k zapékání
cavatappi – jsou duté makaróny, které jsou ve tvaru spirály (vývrtky); hodí se spíše k hustým omáčkám
rotelle – mají tvar kola od vozu; hodí se k hustým omáčkám
chifferini – krátké, do obloučku zahnuté makaróny (kolínka); jsou vhodné k hustým omáčkám a k zapékání
pipe rigate – duté zahnuté těstoviny podobné šnečí ulitě, na jedné straně otevřené a na druhé zploštělé; vhodné k hustým omáčkám

fusilli
fusilli
penne
penne
farfalle
farfalle
rigatoni
rigatoni
cavatappi
cavatappi
rotelle
rotelle
chifferini
chifferini
pipe rigate
pipe rigate

Polévkové

Do polévek se v Itálii dávají například některé zmenšeniny normálních těstovin – anellini (malé prstýnky), farfalline (malé mašličky/motýlci), conchigliette (malé mušličky) a podobně.

Existují ale i těstoviny typické pro polévky:
orzo – těstoviny ve tvaru rýže
stelline – malé hvězdičky
alfabetti – těstovinová písmenka

orzo
orzo
stelline
stelline
alfabetti
alfabetti

Ostatní

  • cous cous – zvláštní druh těstoviny; nepochází z Itálie, ale ze severní Afriky; nevaří se; používá se buď do polévek, nebo jako příloha k hlavnímu jídlu
  • gnocchi – malé knedlíčky z pšeničné mouky a brambor; některé publikace uvádějí, že se ani nejedná o těstoviny, jiné je mezi těstovinami uvádějí; jsou vhodné k hustým omáčkám; recept na bramborové noky najdete zde
cous cous
cous cous
Gnocchi di patate
gnocchi

 

Závěrem

Těstoviny jsou typické pro italskou kuchyni a jsou oblíbené nejen díky své výživové hodnotě, ale také proto, že jsou dobře stravitelné, nenáročné na přípravu, mají široké využití a dlouhou trvanlivost.

Článek “Těstoviny – přehled druhů a typů” a další zajímavé články najdete na našich webových stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.

Sdílej na