Basilicata – skrytý kout jižní Itálie
Basilicata – skrytý kout jižní Itálie
Basilicata je skrytý kout jižní Itálie, který láká cestovatele svým neobjeveným půvabem, autentickým kouzlem, bohatým kulturním dědictvím a dechberoucími scenériemi. Leží na jihu Apeninského poloostrova, rozkládá na ploše přibližně 10 000 km² a je domovem pro asi 533 000 obyvatel. Obklopují ji regiony Campania (S a Z), Puglia (S a V) a Calabria (J). Basilicata se může, mimo jiné, pyšnit svou jedinečnou identitou a pestrou paletou kulturních vlivů.
Města a zajímavá místa
Mezi nejvýznamnější města patří Potenza (hlavní město regionu), a Matera, známá svými fascinujícími skalními obydlími, která jsou zařazena na Seznamu světového dědictví UNESCO. Maratea, perla Tyrhénského moře, s nádhernými plážemi a malebnými zátokami, láká milovníky na slunce a moře. Stejně tak přímořské letovisko Lido di Metaponto, které je navíc ideální pro rodiny s dětmi.
Dalšími historickými perlami jsou města Melfi (bohaté na stopy středověké architektury), a Venosa, rodiště antického básníka Horacia. Město Policoro zaujme návštěvníky svým archeologickým parkem. Další, významnější archeologický park v tomto regionu je Parco Archeologico Storico Naturale delle Chiese Rupestri s jedinečnými skalními kostely. Je též zařazený na Seznamu světového dědictví UNESCO.
Milovníci přírody by si neměli nechat ujít návštěvu přírodního parku Parco Nazionale del Pollino, jednoho z největších národních parků v Itálii. Naopak pro milovníky historie a architektury je nevyhnutelnou zastávkou opatství Abbazia della Trinità a Tevole Palatine, původní chrám bohyně Hery ze 6. století př.n.l. Dnes z něj zbylo pouze 15 stojících dórských sloupů.
Kuchyně regionu Basilicata
Kuchyně italského regionu Basilicata nabízí unikátní kombinaci jednoduchých a přírodních ingrediencí, které se používají k vytvoření výrazných a chutných pokrmů. Mezi nejznámější pokrmy patří pasta alla mollica, což jsou těstoviny s chlebovou strouhankou, chilli, česnekem a petrželkou. Dalším typickým pokrmem jsou tzv. peperoni cruschi, smažené sušené papriky, které se často používají jako příloha nebo ingredience do dalších jídel.
Nejpopulárnějším pečivem tohoto regionu je bezesporu Pane di Matera ze stejnojmenné provincie. Zde je také populární pokrm rafanata, který se připravuje z vajec, brambor, křenu, sýru pecorino a olivového oleje.
Setkat se můžete s různými druhy sýrů. Mezi nejznámější této oblasti patří Pecorino di Filiano, Caciocavallo Silano nebo Canestrato di Moliterno. Z místních vín nesmíme určitě vynechat Aglianico del Vulture, kterému se přezdívá „Barolo jihu“. Dále si můžete pochutnat na vínech Grottino di Roccanova, Matera Rosso nebo Terre dell’Alta Val d’Agri.
Závěrem
Region Basilicata je skutečným pokladem jižní Itálie, který čeká na objevení. S bohatou historií, úchvatnou přírodou a lahodnou kuchyní nabízí návštěvníkům nezapomenutelný zážitek. Při plánování vaší další cesty po Itálii nechte Basilicatu, aby vás překvapila svou jedinečnou atmosférou a pohostinností.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem Facebooku.
Článek „Basilicata – skrytý kout jižní Itálie“ a další zajímavé články o cestování po Itálii najdete zde.