Risotto ai funghi (Houbové rizoto)

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Recepty > Risotto ai funghi (Houbové rizoto)
Risotto ai funghi

Risotto ai funghi (Houbové rizoto)

Zapomeňte na českou klasiku, kdy smícháte obyčejnou rýži se zbytky od oběda z předchozího dne a nazýváte to rizotem. Pravé italské rizoto má hezky krémovou konzistenci. A vůbec se nejedná o žádný složitý recept. Pojďme si vyzkoušet jednu z klasik – Risotto ai funghi (Houbové rizoto).

Ingredience:

  • 160 g rýže Carnaroli (příp. Arborio)
  • 30 g sušených hub
  • 1/2 malé cibule
  • 70 g másla
  • 1 dcl bílého suchého vína
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 40 g strouhaného parmezánu
  • zeleninový vývar (dle potřeby)
  • hrst nasekané petrželové natě
  • sůl, pepř
Risotto ai funghi
Risotto ai funghi

Postup:

Houby (ideálně hříbky) nechte změknout přibližně půl hodinky ve vodě. Na oleji zpěňte cibulku a přidejte rýži vhodnou pro přípravu rizota. Podlévejte zeleninovým vývarem, který nechte vyvařit. Podlévejte tak dlouho, dokud není rýže hotová (měkká). V průběhu přidejte okapané houby a víno. Jakmile se víno a vývar vyvaří, sundejte jídlo z vařiče a přidejte máslo a parmezán. Po důkladném promíchání vznikne hezky krémová konzistence. Osolte a opepřete dle chuti. Houbové rizoto nakonec ozdobte hrstí nasekané petrželové natě a můžete podávat.

Recept na Risotto ai funghi (Houbové rizoto) a další chutné italské recepty najdete na našich webových stránkách ZDE.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.

Sdílej na