Italské víno – rozdělení, historie, současnost a regiony

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Gastronomické zajímavosti > Italské víno – rozdělení, historie, současnost a regiony
víno

Italské víno – rozdělení, historie, současnost a regiony

Itálie je pro svá vína známá a proto není divu, že je někdy nazývána kolébkou vinařství. Víno a vinařství všeobecně má v Itálii bohatou historii. Italské víno se dělí do několika kategorií, které určují kvalitu vína a každá italská vinařská oblast má své specifické odrůdy.

Italská vína – rozdělení

Vína všeobecně jsou rozdělována dle tzv. apelačního systému (neboli také románský systém). Tento systém označuje vína podle místa původu hroznů. Taková místa dávají vínům nezaměnitelný a jedinečný charakter. Do takové apelace většinou spadá i technologický postup při sběru vína, jeho pěstování a sběr či jaké jsou použity odrůdy. Nejčastější rozdělení italských vín je uvedeno níže v tabulce:

DOCG

  • Denominazione di Origine Controllata e Garantita
  • systém DOCG byl zaveden v r. 1983
  • nejvyšší stupeň označení, kterého může italské víno dosáhnout
  • může být doplněno o přívlastek classico, riserva (delší doba zrání) a nebo superiore (vyšší kvalita i procento alkoholu)

DOC

  • Denominazione di Origine Controllata
  • systém DOC byl zaveden v r. 1963
  • je nejrozšířenější
  • většina italských vín dosahuje této kvality
  • kontroluje se kvalita, původ a doba zrání vín

IGT

  • Indicazione Geografica Tipica
  • systém IGT byl zaveden v r. 1992
  • regionální vína
  • kontroluje se ročník, odrůda a vinařská oblast

VINO DA TAVOLA

  • běžná stolní vína
  • většinou není určena ani vinařská oblast, ani ročník

Italské víno a vinařství – historie a současnost

víno
Červené víno

První zmínky o víně a vinařství v Itálii sahají až k cca 2000 př. n. l. Již Etruskové se rozvíjeli hospodářství a zemědělství v Itálii, tak tak založili i vinohrady. Později, po rozpadu římské říše vinařství mírně upadlo a nevedlo si dobře ani v období středověku. Znovu na síle začalo nabírat až v 18. století. Vznikaly nové technologie a víno se začalo plnit do skleněných lahví (předtím se ukládalo do velkých hliněných nádob). Největší zásluhu na pěstování vína měla především vesnická šlechta, která věnovala vínu náležitou péči a pozornost. Ve 20. století a zejména pak během 2. světové války ještě došlo k mírnému úpadku vinařství, ale po válce došlo opět k velkému rozvoji. Akorát Italové v té době spíše hráli na kvantitu než na kvalitu a dlouho se nemohli zbavit nálepky levných dovozových vín. Od r. 1963 se proto zavedl DOC systém pro kontrolu kvality vín.
V současnosti je Itálie jedním z lídrů, co se vína a vinařství týče. Víno se v Itálii pěstuje téměř v každém regionu a je velmi rozmanité. Jsou kvalitní, většinou lehká a svěží. Málokdy při výběru šlápnete vedle.

 

Italské víno v regionech

Severní Itálie

Sever Itálie je ve výrobě vína nejproduktivnější. Zde jsou nejznámější vinařské regiony, a vína této oblasti:

  • region Piemonte – víno Barolo, Barbaresco, Asti, Spumante
  • region Valle d’Aosta – víno Müller Thurgau, Valle d’Aosta, odrůda Chardonnay
  • region Lombardia – víno Lambrusco Mantovano, Lugana, Valtellina
  • region Liguria – víno Cinque Terre, Colli di Luni, Colline di Levanto
  • region Trentino-Alto Adige – víno Trentino, Pinot Noir
  • region Friuli-Venezia Giulia – víno Friuli Grave, Colli Orientali di Friuli
  • region Veneto (oblasti Soave, Bardolino, Treviso, Valpolicella) – víno Prosecco, odrůdy Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon
  • částečně region Emilia-Romagna – víno Lambrusco, Sangiovese di Romagna, Trebbiano di Romagna

Střední Itálie

Dá se říci, že vína ze střední Itálie jsou ta, která Itálii reprezentují Zde jsou nejznámější vinařské regiony a vína této oblasti:

  • částečně region Emilia-Romagna – víno Lambrusco, Sangiovese di Romagna, Trebbiano di Romagna
  • region Toscana – víno Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Rùfina, Colli Senesi
  • region Marche – víno Verdicchio, Rosso Conero, Rosso Piceno Superiore
  • region Umbria – víno Orvieto, Montefalco Sagrantino
  • region Lazio – víno Est!Est!!Est!!! di Montefiascone
  • region Abruzzo – víno Montepulciano d’Abruzzo, Trebbiano d’Abruzzo
  • region Molise – víno Biferno, Pentro di Isernia

Jižní Itálie a ostrovy

Podmínky středozemního moře přejí výrobě vína v jižní části Itálie a na ostrovech. Zde jsou nejznámější vinařské regiony a vína této oblasti:

  • region Campania – víno Lacryma Christi, Taurasi, Fiano di Avellino, Greco di Tufo
  • region Puglia – víno Salice Salentino, odrůdy Montepulciano, Chardonnay, Primitivo, Pinot Bianco, Sauvignon
  • region Basilicata – víno Aglianico del Vulture, Matera
  • region Calabria – víno Ciro, Greco di Bianco
  • ostrov Sicilia – víno Marsala
  • ostrov Sardegna – víno Vermentino di Gallura, Moscato di Sardegna
víno
Italské víno
Sdílej na