Italské víno – rozdělení, historie, současnost a regiony

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Gastronomické zajímavosti > Italské víno – rozdělení, historie, současnost a regiony
víno

Italské víno – rozdělení, historie, současnost a regiony

Itálie je pro svá vína známá a proto není divu, že je někdy nazývána kolébkou vinařství. Víno a vinařství všeobecně má v Itálii bohatou historii. Italské víno se dělí do několika kategorií, které určují kvalitu vína a každá italská vinařská oblast má své specifické odrůdy.

Italská vína – rozdělení

Vína všeobecně jsou rozdělována dle tzv. apelačního systému (neboli také románský systém). Tento systém označuje vína podle místa původu hroznů. Taková místa dávají vínům nezaměnitelný a jedinečný charakter. Do takové apelace většinou spadá i technologický postup při sběru vína, jeho pěstování a sběr či jaké jsou použity odrůdy. Nejčastější rozdělení italských vín je uvedeno níže v tabulce:

DOCG

  • Denominazione di Origine Controllata e Garantita
  • systém DOCG byl zaveden v r. 1983
  • nejvyšší stupeň označení, kterého může italské víno dosáhnout
  • může být doplněno o přívlastek classico, riserva (delší doba zrání) a nebo superiore (vyšší kvalita i procento alkoholu)

DOC

  • Denominazione di Origine Controllata
  • systém DOC byl zaveden v r. 1963
  • je nejrozšířenější
  • většina italských vín dosahuje této kvality
  • kontroluje se kvalita, původ a doba zrání vín

IGT

  • Indicazione Geografica Tipica
  • systém IGT byl zaveden v r. 1992
  • regionální vína
  • kontroluje se ročník, odrůda a vinařská oblast

VINO DA TAVOLA

  • běžná stolní vína
  • většinou není určena ani vinařská oblast, ani ročník

Italské víno a vinařství – historie a současnost

víno
Červené víno

První zmínky o víně a vinařství v Itálii sahají až k cca 2000 př. n. l. Již Etruskové se rozvíjeli hospodářství a zemědělství v Itálii, tak tak založili i vinohrady. Později, po rozpadu římské říše vinařství mírně upadlo a nevedlo si dobře ani v období středověku. Znovu na síle začalo nabírat až v 18. století. Vznikaly nové technologie a víno se začalo plnit do skleněných lahví (předtím se ukládalo do velkých hliněných nádob). Největší zásluhu na pěstování vína měla především vesnická šlechta, která věnovala vínu náležitou péči a pozornost. Ve 20. století a zejména pak během 2. světové války ještě došlo k mírnému úpadku vinařství, ale po válce došlo opět k velkému rozvoji. Akorát Italové v té době spíše hráli na kvantitu než na kvalitu a dlouho se nemohli zbavit nálepky levných dovozových vín. Od r. 1963 se proto zavedl DOC systém pro kontrolu kvality vín.
V současnosti je Itálie jedním z lídrů, co se vína a vinařství týče. Víno se v Itálii pěstuje téměř v každém regionu a je velmi rozmanité. Jsou kvalitní, většinou lehká a svěží. Málokdy při výběru šlápnete vedle. Nezapomeňte také vyzkoušet skvělé italské sýry, které se skvěle hodí k italským vínům ;-).

 

Italské víno v regionech

Severní Itálie

Sever Itálie je ve výrobě vína nejproduktivnější. Zde jsou nejznámější vinařské regiony, a vína této oblasti:

  • Piemonte – vína Barolo, Barbaresco, Asti, Dogliani, Caluso, Gattinara, Gavi, Ghemme, Roero, Alta Langa, Dolcetto, Brachetto d’Acqui, Barbera
  • Valle d’Aosta – vína Valle d’Aosta, Blanc de Morgex et de La Salle, Torrette; odrůdy Chardonnay, Moscato Bianco, Pinot Noir, Müller Thurgau
  • Lombardia – víno Lambrusco Mantovano, Lugana, Valtellina, Oltrepo Pavese, Franciacorta
  • Liguria – víno Cinque Terre, Colli di Luni, Colline di Levanto, Pigato, Rossese di Dolceaqua, Sciacchetrà, Vermentino
  • Trentino-Alto Adige – víno Nosiola Trentino, Trento DOC, Teroldego Rotalino, dezertní víno Vino Santo Trentino DOC; odrůda Marzemino Trentino DOC
  • Friuli-Venezia Giulia – víno Friuli Grave, Colli Orientali di Friuli
  • Veneto – víno Prosecco, Soave – odrůda Garganega, Treviso, Bardolino, Valpolicella – odrůdy Corvina, Molinara, Rondinella, Amarone della Valpolicella, Recioto dalla Valpolicella; odrůdy Pinot Grigio, Pinot Bianco, Sauvignon;
  • částečně region Emilia-Romagna – víno Lambrusco, Sangiovese di Romagna, Trebbiano di Romagna, Cagnina di Romagna, Gutturnio; odrůda Ortrugo

Střední Itálie

Dá se říci, že vína ze střední Itálie jsou ta, která Itálii reprezentují Zde jsou nejznámější vinařské regiony a vína této oblasti:

  • částečně region Emilia-Romagna – víno Lambrusco, Sangiovese di Romagna, Trebbiano di Romagna, Cagnina di Romagna; odrůdy Sangiovese, Pignoletto, Albana
  • Toscana – víno Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Rùfina, Colli Senesi, Carmignano, Colline Lucchesi, Vernanccia di San Gimignano
  • Marche – víno Verdicchio dei Castelli di Jesi, Bianchello del Metauro; Rosso Conero, Rosso Piceno
  • Umbria – víno Orvieto Classico, Torgiano Bianco, Montefalco Bianco, Torgiano Rosso Riserva, Sagrantino di Montefalco
  • Lazio – víno Est!Est!!Est!!! di Montefiascone, Frascati, Marino, Cesanese del Piglio, Aleatico di Gradoli, Nero Buono di Cori
  • Abruzzo – vína Montepulciano d’Abruzzo, Cerasuolo d’Abruzzo, Trebbiano d’Abruzzo
  • Molise – víno Biferno, Pentro di Isernia, Tintilia del Molise

Jižní Itálie a ostrovy

Podmínky středozemního moře přejí výrobě vína v jižní části Itálie a na ostrovech. Zde jsou nejznámější vinařské regiony a vína této oblasti:

  • Campania – víno Lacryma Christi del Vesuvio, Taurasi, Fiano di Avellino, Greco di Tufo, Falanghina, Gragnano, Biancolella (na Ischii), Forastera (na Ischii)
  • Puglia – víno Primitivo di Manduria, Salento Rosato, Locorotondo, Primitivo del Salento, Salice Salentino; odrůdy Verdeca, Aleatico, Negroamaro, Montepulciano, Chardonnay, Pinot Bianco, Sauvignon
  • Basilicata – víno Aglianico del Vulture, Matera Rosso, Grottino di Roccanova, Terre dell’Alta Val d’Agri
  • Calabria – víno Cirò, Greco di Bianco, Val di Neto Bianco, Donnici; odrůdy Gaglioppo, Magliocco
  • ostrov Sicilia – víno Marsala, Moscato di Pantelleria, Corvo, Etna Bianco; odrůda Nero d’Avola
  • ostrov Sardegna – víno Vermentino di Gallura, Moscato di Sardegna, Vernaccia di Oristano, Torbato, Malvasia di Sardegna, Cannonau di Sardegna
víno
Italské víno

Nezapomeňte nás sledovat na našem facebooku.
Další zajímavé články týkající se italské gastronomie najdete zde.

Sdílej na