Chléb Altamura – specialita z Puglie

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Recepty > Chléb Altamura – specialita z Puglie
Chléb Altamura - specialita z Puglie

Chléb Altamura – specialita z Puglie

Chléb Altamura je specialita z Puglie. Jedná se o chléb, který v kategorii pekařských výrobků získal, jako první v Evropě, uznání DOP (Denominazione di Origine Protetta – Chráněné označení původu). Vznik tohoto chleba je spjatý s dobou, kdy si ho farmáři brávali na pole a bývali delší dobu mimo domov. Trvanlivost tohoto chleba je až týden, a proto byl oblíbený už v dávných dobách.

Ingredience:

  • 350 g krupicové mouky (příp. mouka Manitoba)
  • 225 ml vlažné vody
  • 6 g kvasnic
  • 6 g soli
Chléb Altamura - specialita z Puglie
Chléb Altamura – specialita z Puglie

Postup:

Přibližně ve 100 ml vlažné vody rozdrobte kvasnice. Do mísy od mixéru dejte krupicovou mouku, sůl a vodu s kvasnicemi. Zapněte mixér s hákem na pomalejší hnětení a až se voda s kvasnicemi vstřebá, začněte přidávat pro troškách zbytek vody. V případě potřeby přidejte buď trošku vody nebo trošku mouky. Těsto musí být hezky vláčné.

Jakmile máte uhněteno, vyklopte těsto na pomoučený vál a vytvořte z něj hezký bochánek. Přemístěte ho zpět do mísy, posypte trochou mouky, a pod utěrkou nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po cca dvou hodinách opět vyklopte těsto na pomoučený vál a vytvořte hezký bochánek. Ten přemístěte na plech vyložený pečícím papírem. Okraje těsta přitiskněte kolem dokola k podložce tak, aby vznikl tvar kněžského klobouku a nechte pod utěrkou kynout další půl hodinku. V druhé části tohoto kynutí si předehřejte troubu na 250°C. Na bochníku udělejte tři zářezy ve tvaru trojúhelníku, hluboké cca 1cm. Případně můžete vytvořit mřížku. Potom ho vložte do trouby.

Po 15 minutách pečení snižte teplotu na 200°C, pečte dalších 20 minut. Pak snižte teplotu na 180°C a pečte dalších 10 minut. Po vyjmutí z trouby nechte chléb zcela vychladnout.

Náš tip:

Na výrobu tohoto chleba používejte pouze kvalitní italské suroviny. Na našem e-shopu najdete jak krupicovou mouku (příp. mouku Manitobu), tak kvalitní italskou sůl.


 

Tento recept, a další chutné recepty najdete na našich webových stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.

Sdílej na