Maiale al vino rosso
Maiale al vino rosso
Maiale al vino rosso, respektive vepřové na červeném víně, potěší milovníky masa i vína. V tomto receptu jsme použili červené víno ze Sicílie, které je přirozeně mírně sladké a má velmi silné aroma. Jedná se o jednoduchý recept, který zvládne každý začátečník. Tak pojďme na to! Na 4 porce si připravte:
Ingredience:
- 1 kg vepřového masa (krkovice apod.)
- 125 g mrkve
- 125 g petržele
- 75 g řapíkatého celeru
- 75 g kořenového celeru
- 1 ks větší cibule
- 2 ks česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- tymián
- 5 ks nového koření
- 7 ks kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- 3 dcl červeného vína
- 30 g másla
Postup:
Vepřové maso očistěte od přebytečných šlach, ale ponechte na něm tuk – ten se vyvaří a vznikne z něj kolagen dobrý na klouby. Maso nakrájejte na větší kostky, nebo plátky, dle vašich preferencí. Maso poté obalte v hladké mouce ze všech stran a přebytečnou mouku oklepejte.
V hrnci rozehřejte přibližně 30g másla. Jakmile je rozpuštěné a dobře nahřáté, přidejte maso a osmahněte ho ze všech stran do zlatova. Poté maso vyndejte bokem do misky.
Ve zbylém másle (pokud ho bude málo, trochu přidejte) a výpeku osmahněte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Kostky nemusí být malé, celé se to bude ještě dlouho péct v troubě a poté se propasíruje. Pokud používáte suché víno, přidejte ještě lžíci cukru. Vše dobře promíchejte, zeleninu nechte orestovat. Poté přidejte dva stroužky česneku a opět mírně orestujte. Přidejte dvě lžíce rajského protlaku a chvíli ho restujte – ztratí tak svoji kyselou chuť.
Po chvíli vše zalejte červeným vínem, které nechte minimálně 5 minut vařit. Tím se vyvaří alkohol a jídlo bude vhodné i pro děti. Poté vraťte do hrnce opečené maso včetně šťávy, kterou pustilo. Zalejte to vývarem tak, aby maso bylo celé ponořené. Přidejte tymián, nové koření, kuličky pepře a bobkový list.
Hrnec přiklopte pokličkou a dejte do předem rozehřáté trouby na 150° na 2 hodiny, dokud nebude maso hezky měkké. Maso vyndejte z vývaru a dejte ho prozatím bokem. Omáčku přeceďte přes cedník do druhého hrnce. Doporučuji propasírovat veškerou zeleninu vidličkou nebo lžičkou. Vynikne tak více chuť zeleniny a zároveň tím zahustíte i omáčku, kterou nechte redukovat na mírném ohni do požadované konzistence. Pro zjemnění můžete přidat trošku másla. Před servírováním vraťte maso do omáčky a nechte ho prohřát.
K tomuto receptu se skvěle hodí například bramborové pyré, pečené brambory nebo polenta.
Tip:
Jako červené víno se mi osvědčilo ze Sicílie, případně z jižní části Itálie, kde mají vína přirozenou sladkost a velmi silné aroma.
Tento, a další chutné recepty, najdete na našich webových stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem Facebooku.