Spaghetti cacio e pepe

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Recepty > Spaghetti cacio e pepe
Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe je jednoduché, ale chutné italské jídlo, které pochází ze starověkého Říma (region Lazio). Jeho název v překladu znamená „těstoviny se sýrem a pepřem“. Toto tradiční jídlo je velmi oblíbené díky své plné chuti, přestože používá pouze několik základních ingrediencí..

Zajímavostí je, že přes svou zdánlivou jednoduchost, vyžaduje příprava tohoto jídla určitou dovednost. Je nezbytné správně promíchat sýr a pepř tak, aby vznikla krémová omáčka, která dokonale těstoviny obalí. Protože se jedná o minimalistické jídlo, kvalita použitých surovin je klíčová – čerstvé těstoviny, pecorino romano a kvalitní pepř přispívají k celkovému zážitku z jídla.

Spaghetti cacio e pepe jsou skvělým příkladem toho, jak může jednoduchost ingrediencí a receptury vést k vynikajícímu gastronomickému zážitku, který oslavuje tradiční italskou kuchyni a regionální chutě.

Pojďme se pustit do přípravy dvou porcí.

Ingredience

  • 160g špaget
  • 3g celého pepře
  • 100g sýru pecorino romano
Spaghetti cacio e pepe
Spaghetti cacio e pepe

Postup

Do hrnce s osolenou vroucí vodou dejte vařit špagety. Mezitím si nastrouhejte do skleněné misky pecorino romano a část dejte bokem na závěrečné posypání. Kuličky pepře rozdrťte v hmoždíři (případně paličkou na maso).

Do nepřilnavého hrnce nasypejte pepř a na mírném ohni ho za stálého míchaní chvíli zahřívejte. Poté přidejte pár naběraček vody z těstovin. Lehce nedovařené těstoviny přidejte do hrnce s pepřem. Vodu z těstovin si ponechejte. Přidejte trochu horké vody ze špaget a stále míchejte. Těstoviny se tak hezky dovaří. V případě potřeby přidejte další naběračku vody z těstovin.

Do misky se sýrem pecorino přidejte také horkou vodu z těstovin a míchejte. Po chvíli míchání položte misku na hrnec z uvařenou vodou z těstovin, aby omáčka dosáhla stejné teploty jako těstoviny a byla krásně krémová.

Jakmile jsou špagety uvařené, přidejte k nim krémovou omáčku. V případě potřeby přidejte buď trochu pecorina nebo trochu vody z těstovin, abyste dosáhli ideální krémovité konzistence. Spaghetti cacio e pepe podávejte se zbylým strouhaným pecorinem a čerstvě namletým pepřem.


 

Tento, a další chutné recepty, najdete na našich webových stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem Facebooku.

Sdílej na