Pandoro – tradiční italská vánoční bábovka

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Recepty > Pandoro – tradiční italská vánoční bábovka
Pandoro

Pandoro – tradiční italská vánoční bábovka

Pandoro – tradiční italská vánoční bábovka je velmi oblíbená, stejně jako bochánek Panettone. Tyto dva vánoční dezerty jsou typické pro italské Vánoce.

Ingredience:


 

Na těsto

  • 450 g polohrubé mouky
  • 70 ml vlažné vody
  • 11 g kvasnic
  • 3 vejce
  • 1 žloutek
  • 170 g povoleného másla
  • 135 g cukru
  • 2 špetky soli

Na aromatickou směs

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rumu
  • strouhaná kůra ze 2 pomerančů

Na posypání

  • moučkový cukr
Pandoro
Pandoro

Postup:

Ideálně den předem připravte aromatickou směs smícháním výše uvedených surovin.

Kvásek

V 60 g vlažné vody a lžíci cukru rozpusťte 8 g droždí. Poté přidejte 50 g mouky a 1 žloutek. Rozmíchejte na těstíčko a nechte vykynout, dokud se těsto nezdvojnásobí a nevytvoří na povrchu spoustu malý bublinek (cca 1 hodina).

První těsto

Do mixéru dejte nakynutý kvásek a v 10 ml vlažné vody rozpusťte 3 g kvasnic. Přidejte do mixéru a mixujte na střední rychlost. Poté přidejte 200 g polohrubé mouky, 25 g cukru a 1 vejce. Mixujte, dokud se vše nespojí. Poté postupně přihazujte kostičky povoleného másla (celkem 30 g). Vypracujte nelepivou kouli a na teplém místě nechte kynout cca 2 – 3 hodiny. Těsto se opět musí zdvojnásobit.

Druhé těsto

Smíchejte první těsto, 200 g mouky, 100 g cukru a aromatickou směs. Mixujte na střední rychlost. Přidejte postupně 2 vejce. Nakonec přidejte 2 špetky soli. Vytvarujte těsto, které opět nechejte cca 2 hodiny kynout.

Po dvou hodinách těsto promíchejte, vložte do misky, překryjte potravinářskou fólii a uložte ho na cca 24 hodin do ledničky.

Následující den – skládání těsta

Další den vyndejte těsto z ledničky, vyklopte ho na lehce pomoučený vál a nechte ho cca hodinu v pokojové teplotě. Poté ho rozválejte do tvaru čtverce tak, aby bylo vysoké cca 2 cm. Do střední části čtverce naskládejte několik čtverečků povoleného másla (celkem 140 g). Poté horní a spodní část těsta přehněte směrem ke středu a to samé udělejte potom i s bočními stranami. Dobře utěsněte, aby máslo zůstalo uzavřené uvnitř těsta. Lehce pomoučete a vyválejte čtverec, který bude vysoký cca 1 cm.

Poté přehněte levou stranu směrem ke středu a pravou stranu přes to. Jakoby jste zavírali peněženku. Vznikne takový podlouhlý obdélník. Těsto dejte do potravinové fólie a uložte do ledničky na 40 – 50 minut. Pak těsto vyndejte, rozválejte na čtverec a přehněte na podlouhlý obdélník. Tento proces opakujte celkem 4x. Při posledním rozválení vytvořte z těsta čtverec a poté kouli. Tu vložte do předem vymaštěné formy na Pandoro (tou ošklivější částí nahoru). Překryjte potravinářskou fólii a nechte kynout na teplém místě (cca 26 – 28 stupňů), dokud těsto nedosáhne okrajů formy (tento proces trvá cca 10 – 14 hodin).

Pečení bábovky Pandoro

Pokud těsto dosahuje okraje formy, můžete se pustit do samotného pečení. Formu s těstem vložte do předem předehřáté trouby na 170 stupňů na 15 minut. Poté snižte teplotu na 160 stupňů a pečte dalších 20 minut. Jako u klasické české bábovky vyzkoušejte špejlí, zdali se na ni těsto nelepí. Pokud ne, máte napečeno.

Vyndejte Pandoro z trouby a po pěti minutách vyklopte italskou bábovku z formy a nechte ji zcela vychladnout. Na úplný závěr posypejte moučkovým cukrem.

Závěrem

Tento recept “Pandoro – tradiční italská vánoční bábovka” je kvůli častému kynutí velmi časově náročný. Dohromady to zabere 3 dny. Ale stojí to za to!

Další chutné italské recepty najdete ZDE.
Sledujte také náš facebook, kde můžete nejen tento recept okomentovat.

Sdílej na