Panettone – tradiční italský vánoční bochánek

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Recepty > Panettone – tradiční italský vánoční bochánek
Panettone

Panettone – tradiční italský vánoční bochánek

Panettone – tradiční italský vánoční bochánek není úplně jednoduchý na přípravu a může mít několik podob. Nejčastěji se dělá s kandovaným ovocem a rozinkami. Můžete si ale udělat i vlastní verzi s ořechy nebo čokoládou. Dá se říci, že italský bochánek je obdobou české vánočky nebo mazance. Pochází z regionu Lombardie, konkrétně z Milána.

Ingredience:

Panettone
  • 700 g polohrubé mouky
  • 225 g másla
  • 250 g cukru
  • 20 g kvasnic
  • 200 g rozinek
  • 70 g kandovaného ovoce
  • 6 vajec
  • citrónová kůra
  • mandle na ozdobu
  • sůl

Postup:

Než začnete

Do horké vody dejte na kostičky nakrájené kandované ovoce a rozinky. Nechte je nabobtnat (klidně přes noc). Fajnšmekři mohou přidat i kapku rumu.

První těsto

Do pár lžiček vlažné vody s trochou cukru přidejte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Přidejte cca 100 g mouky a ještě tolik vlažné vody, abyste vypracovali hrudku. Nechte těsto vykynout (dokud nenabude 2x tolik co původní hrudka).

Druhé těsto

Do další mísy dejte 300 g mouky, vykynutou první hrudku a tolik vlažné vody, abyste vytvořili druhé těsto, stejné konzistence jako to první. Posypejte těsto trochou mouky a opět nechte vykynout.

Třetí těsto

Druhé nakynuté těsto smíchejte se zbylou moukou, rozpuštěným máslem, cukrem rozmíchaným ve žloutcích, špetkou soli a nastrouhanou citrónovou kůrou. V případě potřeby přidejte trochu vlažné vody, aby bylo těsto leské a hebké. Pečlivě ho promíchejte a přidejte do něj osušené a moukou prosypané kandované ovoce s rozinkami.

Pečící formu zvolte dostatečně vysokou a vyložte ji pečícím papírem nebo ji vymažte máslem. Bochánek vložte do formy a na povrchu udělejte řez ve tvaru kříže. Povrch bochánku ozdobte mandlemi – trošku je zatlačte dovnitř.

Vložte do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů. Po 10 minutách snižte teplotu na 170 stupňů a pečte dalších cca 40 minut.

Tento recept na „Panettone – tradiční italský vánoční bochánek“ sice zabere poměrně dost času, ale určitě si na něm pochutnáte nejen o Vánocích.

Pokud vám i přesto připadá recept zdlouhavý, můžete si dopřát pravé italské Panettone, které můžete zakoupit v období vánočního období na našem e-shopu ZDE.

Další chutné italské recepty najdete ZDE.
Sledujte také náš facebook, kde můžete nejen tento recept okomentovat.

Sdílej na