Panna cotta s karamelovým přelivem

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Recepty > Panna cotta s karamelovým přelivem
Panna cotta s karamelovým přelivem

Panna cotta s karamelovým přelivem

Panna cotta je oblíbený italský dezert. Je to taková odlehčená verze našeho pudinku. Panna cotta znamená v překladu “vařená smetana”. Je to dezert pocházející ze severní Itálie z regionu Piemont. Existují různé varianty příchutí tohoto dezertu. Tradiční je panna cotta s karamelovým přelivem.

Ingredience (panna cotta):

Panna cotta s karamelovým přelivem
Panna cotta s karamelovým přelivem
  • 350ml smetany
  • 30g cukru
  • 2 plátky želatiny

Ingredience (karamelový přeliv):

  • 15ml smetany
  • 30g cukru
  • 15ml vody

Postup:

Želatinu ponoříme do studené vody, aby změkla. Mezitím si na mírném plameni rozpustíme cukr v 350 ml smetany. Pozor, aby se smetana nezačala vařit. Ohřívejte pouze tak, aby došlo k rozpuštění cukru. Potom vyjměte z vody želatinu a přidejte ji do hrnce se slazenou smetanou. Jakmile se rozpustí v hrnci i želatina, tak můžete rozlít smetanu do připravených formiček. Ty dejte vychladnout na půl dne do ledničky. Poté vyklopte panna cottu z formiček na servírovací talířky.
Před samotným servírováním připravte karamelový přeliv. Do malého hrnce dejte vodu, cukr a smetanu. Za stálého míchání vytvořte krásně se táhnoucí karamel, kterým dezert přelijte. Dezert můžete ještě dozdobit malinami, borůvkami či jiným ovocem.

Další chutné italské recepty najdete ZDE.
Nezapomeňte nás sledovat také na našem facebooku.

Sdílej na