Vanilková panna cotta s jahodovým přelivem
Vanilková panna cotta s jahodovým přelivem
Panna cotta je oblíbený italský dezert. Je to taková odlehčená verze našeho pudinku. Panna cotta znamená v překladu „vařená smetana“. Je to dezert pocházející ze severní Itálie z regionu Piemont. Existují různé varianty příchutí tohoto dezertu. Velmi oblíbená je vanilková panna cotta s jahodovým přelivem.
Ingredience (panna cotta):
- 350ml smetany
- 30g cukru
- 2 plátky želatiny
- 1 vanilkový lusk
Ingredience (jahodový přeliv):
- 150g jahod
- 1 lžička medu
- 1 lžička šťávy z limetky
Postup:
Želatinu ponoříme do studené vody, aby změkla. Mezitím si na mírném plameni rozpustíme cukr v 350 ml smetany. Pozor, aby se smetana nezačala vařit. Ohřívejte pouze tak, aby došlo k rozpuštění cukru. Do hrnce přidáme i seškrabanou vanilku z vanilkového lusku. Potom vyjměte z vody želatinu a přidejte ji do hrnce se slazenou smetanou. Jakmile se rozpustí v hrnci i želatina, tak můžete rozlít smetanu do připravených skleniček. Ty dejte vychladnout na půl dne do ledničky.
Před samotným servírováním připravte jahodový přeliv. Rozmixujte jahody, med a šťávu z limetky. Ztuhlou panna cottu poté přelijte touto jahodovou směsí. Dezert můžete ještě dozdobit čerstvými jahodami, borůvkami, rybízem a mátou.
Tento recept „Vanilková panna cotta s jahodovým přelivem“ a další chutné italské recepty najdete ZDE.
Nezapomeňte nás sledovat také na našem facebooku.