Focaccia – tradiční oblíbený italský chléb
Focaccia – tradiční oblíbený italský chléb
Focaccia je tradiční oblíbený italský chléb, který je podobný těstu na pizzu, akorát je o něco nadýchanější. Je možné ho použít jako základ na vyšší pizzu, jako příloha k salátům nebo z něj udělat sendvič. Zároveň se dá ochutit dalšími ingrediencemi, např. rajčaty, různými sýry, bylinkami, olivami, masem a podobně. Fantazii se meze nekladou.
Ingredience:
- 250g hladké mouky
- 200ml vlažné vody
- 20g kvasnic
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 2 špetky soli
Postup:
Do misky s vlažnou vodou rozdrobte kvasnice. Jakmile začnou bobtnat, začněte postupně přisypávat hladkou mouku. Těsto důkladně rozmíchejte tak, aby nevznikaly hrudky. Těsto nechte tak hodinku vykynout. Poté si připravte z těsta takový bochánek, ze kterého následně vytvoříte placku, cca 10 – 15 mm vysokou. Placku osolte a potřete olivovým olejem. Prsty udělejte do těsta menší důlky, aby při pečení příliš nenabobtnávalo. Po upečení musí zůstat stále relativně nízké. Předpřipravenou placku dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předem předehřáté troubě na 220°, přibližně 12 minut. Záleží na troubě. Těsto stále kontrolujte a vyndejte ho, jakmile bude upečené hezky dozlatova.
Více o různých typech italského chleba a dalšího pečiva si můžete přečíst ve článku „Italské pečivo – rozmanité napříč celou Itálií„. Recept „Focaccia – tradiční oblíbený italský chléb“ a další chutné italské recepty najdete ZDE.
Nezapomeňte nás sledovat také na našem facebooku.