Vanilková panna cotta s borůvkovým přelivem

Vanilková panna cotta s borůvkovým přelivem
Panna cotta je oblíbený italský dezert. Je to taková odlehčená verze našeho pudinku. Panna cotta znamená v překladu „vařená smetana“. Je to dezert pocházející ze severní Itálie z regionu Piemonte. Existují různé varianty příchutí tohoto dezertu. Velmi oblíbená je vanilková panna cotta s borůvkovým přelivem.
Ingredience (panna cotta):

- 350ml smetany
- 30g cukru
- 2 plátky želatiny
- 1 vanilkový lusk
Ingredience (borůvkový přeliv):
- 200g borůvek (pár jich dejte bokem na ozdobu)
- 20g moučkového cukru
- 20ml šťávy z citronu
- pár lístků čerstvé máty (na ozdobu)
Postup:
Želatinu ponoříme do studené vody, aby změkla. Mezitím si na mírném plameni rozpustíme cukr v 350 ml smetany. Pozor, aby se smetana nezačala vařit. Ohřívejte pouze tak, aby došlo k rozpuštění cukru. Do hrnce přidáme i seškrabanou vanilku z vanilkového lusku. Potom vyjměte z vody želatinu a přidejte ji do hrnce se slazenou smetanou. Jakmile se rozpustí v hrnci i želatina, tak můžete rozlít smetanu do připravených skleniček. Ty dejte vychladnout na půl dne do ledničky.
Před samotným servírováním připravte borůvkový přeliv. Do hrnce dejte borůvky, moučkový cukr a šťávu z citronu a přiveďte k varu. Poté rozmixujte tyčovým mixérem do hladké hmoty a nechte trochu vychladnout. Ztuhlou panna cottu poté přelijte touto borůvkovou směsí. Dezert můžete ještě dozdobit čerstvými borůvkami a mátou.
Tento recept „Vanilková panna cotta s borůvkovým přelivem“ a další chutné italské recepty najdete ZDE.
Nezapomeňte nás sledovat také na našem facebooku.