Zabaione – tradiční italský dezert s alkoholem
Zabaione – tradiční italský dezert s alkoholem
Zabaione – tradiční italský dezert s alkoholem je oblíbenou pochoutkou, která je velmi snadná na přípravu. Potřebujete pouze 3 ingredience – vejce, cukr a sladké víno. Ohledně vzniku tohoto pokrmu koluje několik legend. Je těžké určit, která je tou, díky níž si v současnosti můžete pochutnávat na tomto dezertu. Jasné ale je, že zabaione (též zabaglione) pochází z Itálie 🙂
Ingredience:
- 4 žloutky
- 40 g moučkového cukru
- 70g sladkého vína (např. Marsala, Moscato),
příp. rum nebo jiný oblíbený likér
Postup:
Připravte si vodní lázeň (cca kolem 40°C), do které ponoříte misku se žloutky. Hrnec s vodou je naplněn přibližně z jedné třetiny a voda nesmí přijít během procesu k varu, aby v krému nevznikly hrudky. Přidejte cukr a na nízký výkon vymixujte hladkou hmotu. Poté po troškách přidávejte alkohol (sladké víno nebo rum) a stále mixujte. Hmota bude postupně houstnout. Než vznikne ideální konzistence, chvíli to trvá. V závěru by neměla voda v hrnci přesahovat teplotu 80°C. Pokud nemáte vhodný teploměr ke změření, tak ideální konzistence je taková, když za sebou nechávají metličky viditelnou stopu. Když je dezert hotový, přelijte ho do připravených nádobek a ozdobte krém ovocem, šlehačkou, piškoty nebo snítkou máty. Dezert se konzumuje ještě teplý.
Info ke studené variantě:
Dezert je možné konzumovat i studený, ale před podáváním ho budete muset dobře promíchat. Dezert lze skladovat v lednici max. 3-4 dny.
Varianta bez alkoholu:
Alkohol lze z dezertu i vynechat, pokud ho připravujete pro někoho, kdo alkohol nepije nebo ho nesmí. Připravujete-li dezert pro děti, můžete alkohol nahradit například džusem. Touto variantou ovšem vzniká tak trochu jiný recept :-).
Recept na tradiční italský dezert s alkoholem – Zabaione, a další chutné recepty najdete na našich webových stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.