Colomba di Pasqua (Velikonoční holubice)

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Recepty > Colomba di Pasqua (Velikonoční holubice)
Colomba di Pasqua (Velikonoční holubice)

Colomba di Pasqua (Velikonoční holubice)

Colomba di Pasqua (Velikonoční holubice) nesmí chybět v Itálii o Velikonocích na žádném stole. Stejně tak, jako by neměl chybět tradiční velikonoční beránek na českém stole. Jedná se o obdobu vánočních dezertů jako jsou panettone a pandoro. Colomba di Pasqua bývá často tradiční (s kandovaným ovocem) nebo čokoládová. Originální recept zabere dva dny příprav, ale většina Italů dnes peče zrychlenou verzi tohoto dezertu. Tu si ukážeme i níže.

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla (pokojová teplota)
  • 90 ml mléka
  • 2 vejce
  • 15 g kvasnic
  • 12 ml rumu
  • 40 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • citrónová a pomerančová kůra
  • kandované ovoce (citrón, pomeranč)
  • vanilkové aroma nebo vnitřek z 1 lusku
  • sůl
Colomba di Pasqua (Velikonoční holubice)
Colomba di Pasqua (Velikonoční holubice)
Foto zdroj: RicettaSprint.it

Postup:

Do mísy dejte mouku, měkké máslo, cukr, vejce, rum, citrónovou a pomerančovou kůru, kandované ovoce a vnitřek z 1 lusku vanilky (nebo několik kapek potravinářského vanilkového aroma). Mezitím udělejte kvásek z mléka, špetky soli a kvasnic). Rozmixujte směs v míse a přidejte kvásek. Nakonec přimíchejte i rozinky. Vzniklé těsto vložte do vymazané a moukou vysypané formy (ideálně ve tvaru holubice, ale samozřejmě lze použít i tu beránkovou nebo jinou). Ideální je nechat těsto ještě cca 2 hodiny odležet a nechat ho trošku nakynout.
Poté potřete těsto žloutkem a ozdobte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 160°C po dobu 50 minut. Poté přikryjte formu alobalem a pečte ještě dalších 10 minut.

Další chutné italské recepty najdete na našich stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.

Sdílej na