Colomba di Pasqua (Velikonoční holubice)
Colomba di Pasqua (Velikonoční holubice)
Colomba di Pasqua (Velikonoční holubice) nesmí chybět v Itálii o Velikonocích na žádném stole. Stejně tak, jako by neměl chybět tradiční velikonoční beránek na českém stole. Jedná se o obdobu vánočních svátečních dezertů jako jsou panettone a pandoro. Colomba di Pasqua bývá často tradiční (s kandovaným ovocem) nebo čokoládová. Originální recept zabere dva dny příprav, ale většina Italů dnes peče zrychlenou verzi tohoto dezertu. Tu si ukážeme i níže.
Ingredience:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla (pokojová teplota)
- 90 ml mléka
- 2 vejce
- 15 g kvasnic
- 12 ml rumu
- 40 g rozinek
- 100 g mandlí
- citrónová a pomerančová kůra
- kandované ovoce (citrón, pomeranč)
- vanilkové aroma nebo vnitřek z 1 lusku
- sůl
Postup:
Do mísy dejte mouku, měkké máslo, cukr, vejce, rum, citrónovou a pomerančovou kůru, kandované ovoce a vnitřek z 1 lusku vanilky (nebo několik kapek potravinářského vanilkového aroma). Mezitím udělejte kvásek z mléka, špetky soli a kvasnic). Rozmixujte směs v míse a přidejte kvásek. Nakonec přimíchejte i rozinky. Vzniklé těsto vložte do vymazané a moukou vysypané formy (ideálně ve tvaru holubice, ale samozřejmě lze použít i tu beránkovou nebo jinou). Ideální je nechat těsto ještě cca 2 hodiny odležet a nechat ho trošku nakynout.
Poté potřete těsto žloutkem a ozdobte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 160°C po dobu 50 minut. Poté přikryjte formu alobalem a pečte ještě dalších 10 minut.
Další chutné italské recepty najdete na našich stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.