Pizza marinara („po námořnicku“)

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Recepty > Pizza marinara („po námořnicku“)
Pizza marinara ("po námořnicku")

Pizza marinara („po námořnicku“)

Pizza marinara („po námořnicku“) je jednou z oblíbených italských pizz. Ve většině restauracích je pizza marinara velmi podobná, ale často ji některé restaurace dozdobují bazalkou nebo dalšími čerstvými bylinkami.

Základem každé pizzy je těsto a rajčatové sugo. Pod prvními dvěma odkazy najdete recepty na těsto (cca pro 2 lidi – pečlivě rozválené vychází na celý plech) a rajčatové sugo (kterého je ovšem větší množství – zbytek můžete použít třeba na Lasagne nebo Spaghetti al ragú). Zrychlené recepty na těsto a jednoduchý rajčatový základ je v popisu níže.

Ingredience:

  • rajčatové sugo
  • česnek (cca 3 stroužky na plátky)
  • sušené oregáno
  • extra panenský olivový olej
  • bazalka (dle chuti)
  • sůl, pepř (dle chuti)
Pizza marinara ("po námořnicku")
Pizza marinara
(„po námořnicku“)

Postup:

Těsto
250 g hl. mouky, 125 g vlažné vody, 15 g kvasnic, lžíce panenského oleje, špetka soli – Rozdrobte kvasnice do vlažné osolené vody, smíchejte s moukou a olejem. Uhněťte vláčné těsto. V případě potřeby přidejte trošku vody. Bochánek těsta přikryjte utěrkou a nechte vykynout v ledničce min. 12 hodin.

Jednoduchý rajčatový základ
Plechovka loupaných rajčat, lžíce olivového oleje, špetka soli, lžička třtinového cukru a pepř dle chuti – rajčata zbavte tvrdších konců a pokrájejte je na kousky, přidejte rajčatovou omáčku z plechovky, osolte, přidejte cukr a pepř dle chuti.

Pizza marinara
Těsto potřete rajčatovým sugem (případně jednoduchým rajčatovým základem) a naskládejte na něj plátky česneku. Posypejte sušeným oregánem a dle chuti ozdobte pár lístky bazalky. Pizzu vložte do předehřáté trouby na maximum a pečte přibližně 10 minut (záleží na výkonu trouby), dokud nejsou okraje pizzy zlatavé. Zakápněte trochou extra panenského olivového oleje.

Náš tip

Aby vaše pizza chutnala jako byste si ji dávali přímo v Itálii, doporučujeme použít pravé italské kvalitní suroviny. Některé z nich najdete na našem e-shopu (mouka na pizzu, extra panenský olivový olej, sůl, rajčatové sugo)

Závěrem

Pizza všeobecně, tak jak ji známe dnes, pochází z jižní Itálie, konkrétně z města Neapol. Tento pokrm je kouzelný v tom, že si na pizza těsto můžete naskládat jakékoli suroviny dle své chuti. Osvědčily se ovšem kombinace surovin, které pod různými názvy najdete na většině jídelních lístků italských restaurací, které nabízejí pizzy.

Recept na tuto pizzu – „Pizza marinara („po námořnicku“)“ a další chutné recepty najdete na našich stránkách zde.

Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.

Sdílej na