Pizza al prosciutto („šunková“)
Pizza al prosciutto („šunková“)
Pizza al prosciutto („šunková“) je jednou z nejoblíbenějších italských pizz. Každá šunková pizza se může maličko lišit, co se týče surovin, i v italských restauracích. Většina regionů si do této pizzy ráda „propašuje“ něco svého.
Základem většiny pizz je těsto, rajčatové sugo a mozzarella. Pod prvními dvěma odkazy najdete recepty na těsto (cca pro 2 lidi – pečlivě rozválené vychází na celý plech) a rajčatové sugo (kterého je ovšem větší množství – zbytek můžete použít třeba na Lasagne nebo Spaghetti al ragú). Zrychlené recepty na těsto a jednoduchý rajčatový základ je v popisu níže.
Ingredience:
- rajčatové sugo
- mozzarella
- prosciutto cotto
- zelené olivy
- extra panenský olivový olej
- sůl, pepř (dle chuti)
Postup:
Těsto
250 g hl. mouky, 125 g vlažné vody, 15 g kvasnic, lžíce panenského oleje, špetka soli – Rozdrobte kvasnice do vlažné osolené vody, smíchejte s moukou a olejem. Uhněťte vláčné těsto. V případě potřeby přidejte trošku vody. Bochánek těsta přikryjte utěrkou a nechte vykynout v ledničce min. 12 hodin.
Jednoduchý rajčatový základ
Plechovka loupaných rajčat, lžíce olivového oleje, špetka soli, lžička třtinového cukru a pepř dle chuti – rajčata zbavte tvrdších konců a pokrájejte je na kousky, přidejte rajčatovou omáčku z plechovky, osolte, přidejte cukr a pepř dle chuti.
Pizza al prosciutto
Těsto potřete rajčatovým sugem (případně jednoduchým rajčatovým základem) a naskládejte na něj plátky mozzarelly a prosciutta. Ozdobte vypeckovanými olivami. Pizzu vložte do předehřáté trouby na maximum a pečte přibližně 15 minut (záleží na výkonu trouby), dokud nejsou okraje pizzy zlatavé. Před podáváním zakápněte trochou extra panenského olivového oleje.
Náš tip
Aby vaše pizza chutnala jako byste si ji dávali přímo v Itálii, doporučujeme použít pravé italské kvalitní suroviny. Některé z nich najdete na našem e-shopu (mouka na pizzu, extra panenský olivový olej, sůl, rajčatové sugo)
Závěrem
Pizza všeobecně, tak jak ji známe dnes, pochází z jižní Itálie, konkrétně z města Neapol. Tento pokrm je kouzelný v tom, že si na pizza těsto můžete naskládat jakékoli suroviny dle své chuti. Osvědčily se ovšem kombinace surovin, které pod různými názvy najdete na většině jídelních lístků italských restaurací, které nabízejí pizzy.
Recept na tuto pizzu – „Pizza al prosciutto („šunková“)“ a další chutné recepty najdete na našich stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.