Ravioli ricotta e spinaci (s ricottou a špenátem)

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Recepty > Ravioli ricotta e spinaci (s ricottou a špenátem)
Ravioli plněné špenátem a ricottou

Ravioli ricotta e spinaci (s ricottou a špenátem)

Ravioli ricotta e spinaci (s ricottou a špenátem) jsou jedny z nejtradičnějších italských raviol.

Ravioli pocházejí z Itálie a jsou to dvě tenké vrstvy těsta spojené na okrajích a s náplní uvnitř. Většinou mají tvar čtverce, ale běžně jsou k vidění i jako kruh nebo půlkruh. Mohou být plněny masem, sýrem, bylinkami a podobně. Můžeme je jíst posypané parmezánem, ale podávají se také přelité nějakou chutnou omáčkou – např. sýrovou, houbovou, smetanovou nebo rajčatovou.

Ingredience:

Na těsto:
  • 200 g hl. mouka
  • 2 ks vejce
  • olivový olej (lžíce)
  • voda (dle potřeby)
  • sůl (špetka)
Ostatní:
  • 1 ks vejce
    (na potření)
  • parmezán
    (na posypání)
Na náplň:
  • 150 g ricotta
  • 125 g listový špenát
  • 100 g parmezán
  • 1 žloutek
  • muškátový oříšek (1/2 lžičky)
  • sůl, pepř
Ravioli plněné špenátem a ricottou
Ravioli plněné špenátem a ricottou

Postup:

Těsto

Z mouky, vajec, olivového oleje, špetky soli a trošky vody vypracujeme hladké těsto, které necháme odležet alespoň 30 minut v ledničce (ideálně zabalené do fresh fólie).

Náplň

Spařte špenát, nechte ho okapat, nasekejte ho na malé kousky, přidejte ricottu, žloutek, parmezán (cca 80g) a dochuťte solí, pepřem a mletým muškátovým oříškem.

Výroba raviol

Těsto rozdělte na dvě poloviny a oba kusy rozválejte na tenké plátky. Pomocí formičky, kterou máte k dispozici vykrojte čtverce nebo kolečka (případně použijte sklenici nebo hrnek). Na polovinu vykrojených tvarů dejte lžíci nebo lžičku (záleží na velikosti tvaru) směsi ricotty a špenátu.
Rozšlehaným vejcem potřete okraje tvarů a zakryjte připravenou raviolu těstem bez směsi. Kraje trošku přimáčkněte třeba vidličkou.

Vaření a servírování

Ravioli dejte do vroucí vody a vařte přibližně 5 minut. Mezitím si na pánvičce rozpusťte máslo (můžtete přidat i snítku nějaké čerstvé bylinky, třeba šalvěje). Uvařené ravioli krátce osmahněte na másle s cca 20 g parmezánu a přibližně třemi lžícemi vody, ve které se ravioli vařili.
Na talíři posypejte ravioli parmezánem a můžete je servírovat.


 

Recept na Ravioli ricotta e spinaci, a další chutné italské recepty najdete na našich stránkách zde.
Více o těstovinách se dozvíte v zajímavém článku “Těstoviny – přehled druhů a typů“.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, kde můžete přidat komentář k tomuto receptu.