Gnocchi di patate (bramborové noky)

Gnocchi di patate (bramborové noky)
Gnocchi di patate (bramborové noky) jsou malé kousky těsta, které pochází původně ze severní Itálie (region Lombardie), ale dnes už jsou známé po celém světě. Připravují se z brambor, vajec a mouky. Mouku lze použít pšeničnou, rýžovou, kukuřičnou apod. Brambory jsou důležitou složkou. Ideální jsou červené. Jinak spíše varný typ C a spíš starší než nové.
Gnocchi je možné dělat na několik způsobů. Mohou být zapečené, s různými omáčkami nebo pouze jako příloha. Fantazii se meze nekladou. Níže je uveden základní recept na bramborové noky.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- cca 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl

Postup:
Brambory uvařte ve slupce, dokud nebudou měkké. Ještě teplé je oloupejte a rozmačkejte (nebo nastrouhejte). Přidejte špetku soli a rozšlehané vejce. Vypracujte těsto, ale nepřidávejte příliš mnoho mouky. Jen aby se nelepilo. Hodně mouky by zapříčinilo příliš tvrdé noky.
Z těsta poté vytvořte válečky a nakrájejte je na kousky, přibližně 2-3 cm dlouhé. Noky vložte do osolené vařící vody a vařte dokud nevyplavou na povrch.
Gnocchi di patate (bramborové noky) nejsou těžké na přípravu, ale chce to trpělivost než se vám podaří udělat krásné a nadýchané nočky. Velmi oblíbené jsou např. se sýrovou omáčkou.
Noky je možné dělat i bez vajec. Pak je nutné přidat trošku více mouky, nebo je možné přidat i parmezán.
Další chutné italské recepty najdete na našich stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.