Tiramisu – nejtradičnější italský dezert
Tiramisu – nejtradičnější italský dezert
Tiramisu – nejtradičnější italský dezert. Najdete ho na menu snad každé italské restaurace. Tento lahodný dezert vznikl v severní Itálii, v hezkém městě Treviso, které je označováno za „zahradu Benátek“. Oficiálně bylo představeno v roce 1969 šéfkuchařem restaurace Le Beccherie.
Recept prý vznikl, náhodou a nedopatřením, při výrobě vanilkové zmrzliny. Rodina Campeolových si ale recept nenechala patentovat, a tak vznikla další tvrzení. Například to, že ho vymyslela jedna cukrářka z Trevisa o 9 let dříve. Anebo že se tiramisu podávalo v místním nevěstinci jako afrodiziakum. Ať už vymyslel tento dezert kdokoli, jisté je, že to bylo v Trevisu.
Ingredience:
- 250g mascarpone
- 3 vejce
- 40cl mandlového likéru Amaretto
- 40g krupicového cukru
- sáček cukrářských piškotů Savoiardi
- šálek černé kávy
- kakao (2 lžičky)
Postup:
Vejce rozdělte na žloutek a bílek. Ke žloutku přidejte cukr a dobře promíchejte. Poté pomalu přidávejte mascarpone dokud nevznikne vláčný krém. Bílky vyšlehejte a opatrně je vmíchejte do krému. Do misky si připravte černou kávu s mandlovým likérem. Do kávy namáčejte cukrářské piškoty z obou stran, ale jen velmi rychle, aby se piškot nerozmočil. Piškoty pokládejte do připravené mísy a zalijte je krémem. Potom udělejte ještě jednu vrstvu namáčených piškotů a krému. Nakonec posypte kakaem a uložte na optimálně 4 hodiny do ledničky.
Tento recept na „Tiramisu – nejtradičnější italský dezert“ a další chutné italské recepty najdete ZDE.
Sledujte také náš facebook, kde můžete nejen tento recept okomentovat.