Bellini – letní osvěžující koktejl
Bellini – letní osvěžující koktejl
Bellini – letní osvěžující koktejl je založen na bázi broskvové šťávy a šumivého vína. Vynalezl ho Giuseppe Cipriani (stejně jako koktejl Rossini) v Benátkách (region Veneto). Jeho název byl vytvořen záměrně, jako pocta Giovanni Bellinimu, benátskému malíři z 15. století. Jeden z jeho obrazů připomínal Ciprianimu právě namíchaný drink.
Koktejl Bellini patří mezi jeden ze čtyř nejznámějších italských koktejlů. Dalšími koktejly, o kterých už jste zřejmě slyšeli jsou Rossini (jehož základem je jahodové pyré), Hugo Spritz (kterému dominuje chuť bezinky) a Aperol Spritz (jehož hlavní složkou je kořeněný bitter Aperol).
Ingredience:
- 150 ml šumivého vína Prosecco
- 50 ml broskvového pyré
- led
Postup:
K přípravě tohoto koktejlu si vyberte broskve s bílou dužinou*. Omyjte je, nakrájejte je na kousky a rozmixujte je. Přes jemné sítko směs propasírujte a získáte broskvové pyré. To dejte do sklenice s ledem a přidejte šumivé víno. Lehce promíchejte a osvěžující koktejl ihned podávejte.
*Pozn.: Originální recept obsahuje speciální druh italských zploštělých broskví s aromatickou bílou dužinou. Výsledný koktejl má pak hezkou narůžovělou barvu, která právě připomínala Ciprianimu krásně narůžovělý obraz slavného italského malíře.
Tento recept a další chutné italské recepty najdete na našich stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.