Panzerotti (plněné taštičky)
Panzerotti (plněné taštičky)
Panzerotti jsou plněné taštičky, známé po celé jižní Itálii. Pocházejí z Puglie a jedná se o rychlé občerstvení v podobě takových malých pizz (přesněji malých „calzone“), hezky padnoucích do ruky. Tradiční calzone (překlopená pizza s náplní uvnitř) se ovšem peče, kdežto panzerotti se smaží. Těsto na plněné taštičky není úplně stejné jako na pizzu, ale je maličko sladší.
Ingredience:
Těsto:
- 250g hladké mouky (typ 00)
- 250g mouky Manitoba
- 200ml vlažné vody
- 85ml mléka
- 20g kvasnic
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička cukru
Plnění:
- plechovka loupaných rajčat
- 250g mozzarella (Fior di latte)
- čerstvé lístky bazalky
- extra panenský olivový olej
- 40g parmezánu
Ostatní:
- olej na smažení
Postup:
Do nádoby od mixéru připravte mouky a přidejte špetku soli. Z vlažné vody, kvasnic a cukru připravte kvásek, který přidejte do nádoby s moukou. Během mixování těsta přidejte lžíci extra panenského olivového oleje a trochu vlažného mléka, které těsto hezky zvláční. Nechte kynout přibližně hodinu nebo hodinu a půl. Z vykynutého těsta vytvořte kuličky (cca velikost dlaně) a poté je rozválejte (roztahejte) na placičky.
Do středu každé placičky naskládejte mozzarellu, kousky loupaných rajčat a pár lístků čerstvé bazalky. Lehce zakápněte extra panenským olivovým olejem a posypejte trochou parmezánu. Každou placičku pak přehněte napůl a pomocí vidličky přimáčkněte kraje, aby se taštička při smažení nerozlepila.
Taštičky smažte na oleji z obou stran. Ne příliš zprudka, aby byly hotové i uvnitř. Konzumujte ideálně hned po usmažení. Dobrou chuť 🙂
Závěrem
Vzhledem k podobnosti s pizzou se dají taštičky naplnit jakýmikoli ingrediencemi, které máte rádi. Fantazii se meze nekladou 😉
Tento recept, a další chutné italské recepty, najdete ZDE.
Nezapomeňte nás sledovat také na našem facebooku.