Torta di limoni e mango (Mangovo-citronový koláč)
Torta di limoni e mango (Mangovo-citronový koláč)
Torta di limoni e mango (Mangovo-citronový koláč) je svěží dezert, který ocení milovníci citrusových plodů, ale nejen ti. Tento dezert je pro každého, kdo nemá rád přeslazené dezerty a rád si pochutná na něčem jiném než na klasickém tiramisu či panna cottě. Tímto receptem nás inspiroval rodák z jižní Itálie. Na jeden koláč, kterým můžete pohostit přibližně 8 dezertu chtivých labužníků, budete potřebovat následující:
Ingredience:
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 130 g másla
- 50 g mletých mandlí
- 40 g cukru moučka
- 20 ml studené vody
- 2 žloutky
- 1 bílek (ušlehat)
- sůl
Náplň:
- 200 g cukru moučka
- 4 vejce + 1 bílek
- 150 ml smetany (33%)
- 2 citrony (kůra a šťáva)
- 1 mango (na kostičky)
+ zakysaná smetana
Postup:
Do nádoby od mixéru dejte mouku, na kostičky nakrájené máslo, mleté mandle, moučkový cukru a špetku soli. Rozmixujte ingredience na drobenku, přidejte studenou vodu a žloutky. Mixujte dál, dokud nevznikne tuhé, lehce lepkavé, těsto. Na vále ho zpracujte do bochánku, zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout půl hodinky v ledničce.
Poté se pokuste na pomoučeném vále vyválet kulatou placku o síle cca 3-5 mm. Tu přemístěte do formy na koláč o průměru cca 20 cm, vyloženou pečícím papírem. Těsto se bude možná trochu trhat, ale pracuje se s ním hezky. Cílem je, aby pokrývalo celé dno a vyvýšené okraje formy. Předehřejte troubu na 190°C. Před vložením těsta do trouby ho překryjte další vrstvou pečícího papíru a zatěžkejte ho buď keramickými kuličkami, fazolemi nebo jinou nádobou podobného průměru, která je vhodná do trouby.
Po 10 minutách pečení odstraňte kuličky (fazole, nádobu) a pečte dalších 5 minut. Mezitím ušlehejte bílek a poté potřete těsto tímto bílkem, která zabrání vsáknutí náplně do těsta. Nechte péct ještě dalších 5 minut. V této fázi začněte připravovat náplň. Mango si nakrájejte na malé kostičky.
Vyndejte upečené těsto z trouby a snižte teplotu na 150°C. Pokračujte v přípravě náplně tím, že vyšleháte moučkový cukr s vejci a bílkem, který vám zbyl z přípravy těsta. Přidávejte postupně smetanu, citronovou kůru a šťávu z citronů. Mango rozprostřete rovnoměrně na těsto a opatrně zalejte připravenou směsí tak, aby nepřetékala přes okraje těsta.
Vložte koláč do trouby a pečte přibližně 40 minut. Poté nechte koláč vychladnout. Kdo chce, může ho posypat moučkovým cukrem, ale za nás to není třeba :-). Koláč podávejte buď vlažný nebo v pokojové teplotě. Skvěle chutná v kombinaci se zakysanou smetanou.
Tento recept, a další chutné recepty najdete na našich webových stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.