Vitello tonnato (Telecí maso s tuňákovou omáčkou)

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Recepty > Vitello tonnato (Telecí maso s tuňákovou omáčkou)
Vitello tonnato (Telecí maso s tuňákovou omáčkou)

Vitello tonnato (Telecí maso s tuňákovou omáčkou)

Italský předkrm Vitello tonnato (Telecí maso s tuňákovou omáčkou) je chloubou kuchyně regionu Piemonte, v severní Itálii. Nejedná se o nic jiného než šťavnaté a jemné telecí masíčko přelité lahodnou omáčkou z tuňáka a vajec.

Ingredience:

  • 500 – 800g telecí kýty (očištěný váleček)
  • 200g tuňáka v plechovce (naložený v oleji, okapaný)
  • 2 vejce
  • 3 ančovičky
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • voda (litr až litr a půl)
  • 200ml bílého vína
  • 2-3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 ks hřebíčku
  • 1 ks bobkového listu
  • kapary (na ozdobu a do omáčky)
  • sůl (2 špetky), pepř (celý)
Vitello tonnato (Telecí maso s tuňákovou omáčkou)
Vitello tonnato (Telecí maso s tuňákovou omáčkou)

Postup:

Očištěné a omyté telecí maso vložte do hrnce. Oloupejte mrkev, 1/2 cibule a celer zbavte konců. Nakrájejte vše na kousky a přidejte do hrnce s masem. Dále přidejte hřebíček, oloupaný stroužek česneku, bobkový list, několik kuliček černého pepře a vše zalijte bílým vínem a vodou tak, aby bylo celé maso ponořené. Osolte, přidejte olej a dejte vařit. Jakmile začne voda vřít, začne se tvořit pěna, kterou postupně odebírejte. Poté hrnec přikryjte pokličkou, snižte teplotu a vařte 30 – 45 minut (záleží na velikosti masa). Maso se nesmí převařit, jinak by bylo tmavé a vláknité. Pokud máte kuchyňský teploměr, udržujte teplotu ve středu masa okolo 65°C. V mezičase si uvařte vejce natvrdo.

Uvařené maso vyjměte z hrnce a nechte ho vychladnout. Vyjměte také bobkový list, kuličky pepře a hřebíček. Do menšího hrnce nalijte přibližně třetinu scezeného vývaru* a nechte ho na silném ohni zredukovat (vařte cca 10 minut). Zeleninu z vývaru dejte do mísy, přidejte uvařená vejce, tuňáka, ančovičky a kapary, které předtím propláchnete vodou, aby se zbavily přebytečné soli. Přidejte trochu vývaru a rozmixujte tyčovým mixérem. Dle potřeby přidávejte zredukovaný vývar. Mixujte do té doby, než získáte hladký krém.

Vychladlé maso nakrájejte na tenké plátky. Naservírujte na talíř a přelijte lahodnou omáčkou. Ozdobte zbylými kapary. Podle množství masa byste měli být schopni pohostit 4 – 6 osob.

* Zbylé 2/3 vývaru je možné použít v jiném receptu. Například na nějaké rizoto.

Závěrem

Tento recept „Vitello tonnato“ a další chutné italské recepty najdete ZDE.
Nezapomeňte nás sledovat také na našem facebooku.

Sdílej na