Limoncello – tradiční italský nápoj
Limoncello – tradiční italský nápoj
Limoncello – tradiční italský nápoj pochází z oblasti Kampánie (Campania), v jižní Itálii. Kolují legendy o tom, kde tento oblíbený alkoholický nápoj vznikl. O prvenství se „přetahuje“ Sorrento, Amalfi i ostrov Capri. Pravdou je, že nejlepší Limoncello se připravuje z citronů ze Sorrenta.
Limoncello se často nabízí jako digestiv, protože je vhodný pro zažívání. Může se ale přidávat i do ovocných salátů nebo do dezertů.
Jeho příprava je jednoduchá, ale je třeba pečlivá příprava. Trvá to dlouho, než si tento nápoj budete moci vychutnat.
Ingredience:
- 5 velkých bio citrónů
- 400 ml 80-95% alkoholu
- 500 g cukru
- 600 ml vody
Postup:
Pečlivě omyjte citróny (ideální jsou chemicky neošetřené). Škrabkou je zbavte kůry, kterou použijete na nápoj. Dejte pozor, aby na kůře nebyla ta bílá hořká slupka.
Do uzavíratelné (vzduchotěsné) karafy dejte citrónovou kůru a alkohol. Karafu dejte na chladné a tmavé místo na 30 dní. Po měsíci přiveďte k varu vodu s cukrem (vznikne takový sladký sirup). Do karafy s citrónovou kůrou a alkoholem přelijte uvařený sirup a nechte nápoj zcela vychladnout. Poté uzavřete, protřepejte a uložte na dalších 10 dní na chladné a tmavé místo.
Nakonec protřepejte a sceďte přes sítko do nádoby určenou pro nápoj. Dobrou chuť 😉
Tento recept na „Limoncello – tradiční italský nápoj“, a další chutné italské recepty najdete na našich stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.