Panforte – italský vánoční dezert

Itálie pro všechny > Italská kuchyně > Recepty > Panforte – italský vánoční dezert
Panforte - italský vánoční dezert

Panforte – italský vánoční dezert

Panforte je tradiční italský vánoční dezert, který pochází z města Siena, z regionu Toskánsko. První zmínky sahají až do 10. století. V tu dobu to byla ale spíš taková medová focaccia. Až postupem času se zformoval dezert Panforte do takové podoby, jakou známe dnes. U nás je sice méně známý než typický italský bochník panettone nebo tradiční vánoční italská bábovka pandoro, ale v Itálii je, v období Vánoc a Silvestra, stejně tak populární jako výše zmíněné dezerty.

Jako u spousty italských receptů, existuje více variant, jakými lze tento typický vánoční dezert připravit. Recepty se v rodinách dědí z generace na generaci, a proto i v každé rodině může být příprava trochu odlišná. My vám nabízíme tento recept.

Ingredience:

  • 300g mandlí (neloupaných)
  • 300g kandovaného ovoce (pomeranč, citron)
  • 150g medu (ideálně květového)
  • 300g cukru
  • 150g hladké mouky typu 00
  • 10g moučkového cukru + na závěrečné poprášení
  • 1g mletého muškátového oříšku
  • 1g mletého koriandru
  • 2g mleté skořice
  • 1g mletého hřebíčku
  • 1 oplatkový list
Panforte - italský vánoční dezert
Panforte – italský vánoční dezert
Foto: Good food

Postup:

Do hrnce dejte cukr a med a zahřívejte, dokud se obě suroviny nepromísí. Směs přelijte do misky odolné vyšším teplotám. Dále přidejte kandované ovoce, promíchejte a přidejte hladkou mouku. Dobře promíchejte. Vznikne poměrně tuhé těsto. Nyní je čas na přidávání koření – skořice, muškátový oříšek, koriandr a hřebíček. Vše velmi dobře promíchejte, aby se všechny ingredience hezky spojily.
Nádobu, vhodnou na pečení, ideálně o průměru 20cm, vymažte máslem a položte na dno 1 oplatkový list. Na okraje nádoby použijte pečící papír. Směs přemístěte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete lžící namočenou ve vodě.
Lehce poprašte moučkovým cukrem, případně hladkou moukou a vložte do předem vyhřáté trouby na 210°C. Doba pečení závisí na vlastnostech trouby, ale bude to přibližně 15 minut. Poté nechte zcela vychladnout. Před podáváním opět poprašte trochou moučkového cukru.


 

Tento recept, a další chutné recepty najdete na našich webových stránkách zde.
Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.

Sdílej na